JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svenskt intresse för Hong Kong

Ännu finns inget svensk företag i Hong Kong Science Park. Men intresse saknas inte. åtminstone två svenska företag kan tänka sig att etablera sig där.
- Vi är oerhört intresserade av Kina och ser en stor marknad där, säger Maria Janiec, vd på Future Instrument Fiber Optics.

Företaget, som har 18 medarbetare och tillverkar fibersvetsar för fältbruk, har redan gjort en lyckad inbrytning i Kina. I somras kom genombrottsordern värd 10 miljoner kronor. Leveranserna har redan börjat och ska fortsätta även under nästa år.

- Vi har funderat på att lägga en utvecklingsgrupp i Hong Kong.

I början av september var Maria Janiec på besök i Hong Kong och tog sig en titt på Science Park.

- Den är klart intressant, både faciliteterna där och inkubartorstödet.

- Där finns det vi behöver, som labb med datorkraft, mjukvara och testmöjligheter, samtidigt som sekretessen mellan användarna förefaller vara bra.

Men trots de fina förutsättningarna vill Maria Janiec skynda långsamt. ännu är företaget inte riktigt moget att ta klivet över till Hong Kong.

- Kanske verkställer vi idén nästa år.

Det andra svenska företaget som blickar lystet mot Kina är Redburst. Företaget arbetar med mobila och trådlösa system och ser en lockelse i den omättade kinamarknaden.

- Att komma ut på marknaden är kritiskt för oss, säger Lukasz Andersson, vd på Redburst Technologies.

Brett kontaktnät
Företaget ligger i Kistas företagsväxthus initierat av Kista Innovation & Growth. Det grundades för ett år sedan, startade verksamheten ett halvår senare och har fyra anställda. Så det är främst Science Parks inkubatorprogram som hägrar.

- Vi ska träffa representanter från Science Park om några dagar och tala om saken. Konceptet är jätteintressant. Där finns goda utvecklingsmöjligheter med testmiljöer av alla olika slag.

- De har också ett kontaktnätverk med riskkapitalister och affärsänglar, vilket är intressant för oss.

Inkubatorprogrammet omfattar tre år och ger stora möjligheter, ändå finns det inget europeiskt företag som nappat på idén ännu,

Redburst är i fasen att en prototyp tagits fram. Den första produkten, som är anpassad för europeisk standard, beräknas vara klar till våren.

- Vår tanke är att den produkt som vi just nu utvecklar skulle kunna anpassas för Kina i Hong Kong.

- I bästa fall anställer vi fler som får arbeta med teknisk utveckling och försäljning i Hong Kong, säger Lukasz Andersson.

Anna Wennberg

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)