JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Porten till jättemarknaden i Kina

Vad är det som gör Hong Kong så attraktivt när det är i Kina marknaden finns? Jo, kultur, rättsväsende, läge och framtidstro.
- I Kina bor 1,2 miljarder människor. Bara 1 procent har tillgång till Internet och 11 procent till 2G, säger John Lo, marknadschef för Hong Kong Science Park.

år 2008 ska Kina dessutom vara värd för de olympiska spelen. Det kräver en helt ny infrastruktur i landet. Vägar ska byggas, likaså elnät, flygplatser och fungerande kommunikationer i alla former.

- Den kinesiska regeringen satsar 47 miljarder dollar på att industrialisera de delar av Kina som inte är utvecklade.

- Vi tror att det är rätt tid att satsa på Kina nu, säger John Lo.

Nedgång föder framgång
Frågan är varför ett företag ska etablera sig i Hong Kong för att nå till Kina?

Listan på fördelar med att lägga verksamheten i Hong Kong kan göras lång. En oerhört viktig fördel är att Hong Kong har en domstol som är oberoende och tillämpar brittisk lag. I Kina finns inga fungerande domstolar, vilket gör det mycket riskabelt för ett företag att starta verksamhet där vitala delar kan piratkopieras.

Ytterligare fördelar är att Hong Kong har en tradition av att kunna hantera både västerländsk och österländsk kultur samt det geografiska läget. Inom fem timmars flygtid når man 55 procent av världens befolkning och på andra sidan gränsen till Kina ligger ett av landets viktigaste industriområden, kallat Pearl River Delta. Området står för 31 procent av Kinas export och där finns avancerad elektroniktillverkning.

I skenet av detta kan man förstå att andra faktorer kan öka attraktionskraften. Som att fastighetspriserna i Hong Kong har sjunkit med 70 procent och att arbetslösheten är hela 8 procent. Orsaken är främst den asiatiska finansiella krisen som startade 1997 samt nedgången i världsekonomin.

Sanningen är den att Hong Kongs ekonomi har rasat ordentligt på senare år. Den nya Hong Kong regeringen har insett detta och lagt upp en strategisk plan för hur nedgången ska kunna vändas till framgång.

Hong Kong Science & Technology Parks (HKSTP) spelar en central roll i detta. Tanken är att teknikbyn Hong Kong Science Park ska dra åt sig företag som utvecklar avancerade produkter inom prioriterade teknikområden. Pilotserierna ska sedan tillverkas i någon av de tre industriparker som är knutna till HKSTP, varvid volymtillverkningen slutligen läggs i Kina, i området kring floden Pearl River.

Acreo kompletterar
Nu ska man inte glömma att Hong Kong har konkurrenter i världen. Inte minst i Shanghai.

- Hong Kongs regering har därför valt att försöka göra Hong Kong till en high-tech-nod av världsklass, säger Magnus Breidne, vice vd på Acreo.

Han medger att det är en jätteimponerande satsning som görs nu. Tanken är smart och tröskeln att utnyttja Science Park är lågt satt.

- Science Park satsar delvis inom våra områden och de erbjuder priser som vi i Sverige har mycket svårt att klara.

- Vi får akta oss att konkurrera med dem. De har inte vår kompetens idag, men de försöker bygga upp den. Det blir en intressant kapplöpning framöver.

Samtidigt är han öppen för ett samarbete med HKSTP eller med närstående forskningsinstitut. Kanske går det att arbeta fram en samarbetsmodell inom exempelvis fotonik, där Acreo står för design och Science Park står för processkunnandet.

- I slutänden kommer vi att hamna där vi kompletterar varandra, inte konkurrerar, säger Magnus Breidne.

Anna Wennberg

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)