JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Motorola säljer halvledarna

Elektronikjätten Motorolas halvledarverksamhet kommer att börsnoteras som separat bolag. Det blir den största nyintroduktionen på New Yorkbörsen på över ett år.
Motorolas halvledardivision SPS, Semiconductor Product Sector, kommer inom en snar framtid att ställas på egna ben. Divisionen, som förra året omsatte cirka 37 miljarder kronor, ska bli ett eget börsnoterat bolag, och Motorola ska i stället koncentrera sig på mobiltelefoni och annan tele- och radiokommunikation. Man behåller även annan icke halvledarorienterad elektronikverksamhet, som bilelektronik, datorer för inbyggnad, kabel och bränsleceller.

Motorolas halvledardivision har ett par tuffa år bakom sig, och är sedan i somras inte längre en av världens tio största halvledartillverkare. Som eget bolag får man, enligt en pressrelease, större möjligheter att driva en egen strategi.

Någon tidtabell för avknoppningen är inte fastställd, och Motorola har varken angett något pris eller hur stor andel av aktierna man tänker behålla. Enligt analytiker som citeras i tidningen Dagens Industri är halvledardivisionen värd mellan 70 och 114 miljoner kronor. Oavsett vilken värdering som är riktig så kommer börsintroduktionen att bli den största i USA på över ett år.

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)