JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Acte delas i två

Från och med 1 november delas distributören Acte upp i två företag - ett säljbolag i Stockholm och ett logistikbolag i Norrköping. Till Norrköping flyttas också lager från de övriga nordiska länderna.
Komponentdistributören Acte, ägd av börsnoterade Lagercrantz, har i likhet med flera av sina branschkollegor några tuffa år bakom sig med minskad försäljning och uppsagd personal. När bolaget nu delar upp sig i ett försäljnings- och ett logistikbolag så är man mån om att det ska ses som ett offensivt grepp.

- Vi på Acte AB ska bli världsbäst på försäljning. Acte Supply ska bli världsbäst på logistik. Uppdelningen ger oss större chans att fokusera på rätt saker, säger Ronny Skiöld, som blir vd på Acte AB från 1 november men redan har börjat prya på sin nya arbetsplats.

Ronny Skiöld har ett gediget förflutet i den svenska elektronikbranschen. Tidigare har han bland annat basat för Wind Rivers och Tektronix svenska verksamhet. Han var också en av de drivande krafterna bakom bildandet av IM-föreningens årsgamla Embedded-sektion som organiserar företag inom inbyggda system.

- Mycket av det Acte säljer är tämligen komplexa produkter. De kräver en helt annan typ av försäljning än standardkomponenter. Säljarna måste lära känna kundernas projekt och fråga vad de ska bygga för något, inte bara fråga vad de vill ha.

Thomas Lundell, Actes nuvarande vd, tar rodret på Supplybolaget i Norrköping. Dit flyttade Acte sitt Sverigelager i maj förra året, och dit ska nu även all lagerverksamhet för standardkomponenter från övriga Norden flyttas. Allt för att få stordriftsfördelar.

- I Norrköping finns gott om kompetent elektronikpersonal. Och vi sitter för övrigt i gamla Ericssonlokaler, säger Thomas Lundell, som själv är bördig från trakten.

Supplybolaget får även säljansvar för standardkomponenter gentemot kontraktstillverkarna. Alla lagerflyttar ska vara klara i första kvartalet nästa år.

Acte är Sveriges fjärde största komponentdistributör, med en omsättning på 300 miljoner kronor enligt Elektroniktidningens översikt över de 30 största i branschen, publicerad i juni.

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)