JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Galileo sporrar konkurrensen

Nästa år ska den första satelliten i Galileosystemet, den europeiska konkurrenten till GPS, skjutas upp. Några få tekniska detaljer återstår att lösa, men i stort sett är projektet på spåret, lansering är beräknat till 2008.
Som svar på detta har amerikanska myndigheter satt igång en större uppgradering och modernisering av GPS-systemet, som kommer att ta ungefär lika lång tid att genomföra.

- Efter uppgraderingen kommer GPS och Galileo att vara ungefär likvärdiga, anser Kim Kaisti på Fastrax.

Utvecklingen av positioneringssystem innebär både en utmaning och en möjlighet för tillverkarna av GPS-utrustning. å ena sidan måste utrustning byggas för de nya frekvenserna och nya kodningarna som kommer att användas. Det kan också uppstå marknadskonkurrens mellan GPS och Galileo.

- Det kommer säkert att finnas utrustning som klarar både GPS och Galileo, men då måste de hantera större frekvensband, vilket ger mer problem med signal-till-brusförhållandet, säger Kim Kaisti.

å andra sidan kommer de förbättrade tjänsterna att leda till ytterligare marknadsexpansion för positionering, och det finns även forskningspengar från EU att hämta. Ett av det sjätte ramprogrammets projekt går ut på att utveckla Galileomottagare.

Elias Nordling

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)