JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Hastigheten är nyckeln

GSM-positionering må ha fått sig ett ordentligt avbräck, men mobiltelefonin är ändå på väg tillbaka som positioneringsteknik. Fast nu som stödfunktion åt GPS.
När GPS var ungt kunde det ta 10-15 minuter att bestämma en position. Mycket har hänt sedan dess, och i dag tar det 45 sekunder för de snabbaste modulerna från det att man slår på utrustningen. Jämfört med annan mikroelektronik är förstås en minut fortfarande väldigt långsamt, men orsaken till den fördröjningen finns inbyggd i systemet.

För att bestämma en position måste fyra GPS-satelliter pejlas in. Genom att jämföra satellitens egen klocka med GPS-mottagarens får man avståndet, övrig information kan räknas ut ur satellitbanan som den sänder ut till mottagaren. Baninformationen tar dock 24 sekunder att föra över med GPS-systemets smalbandiga kanaler.

Detta mer än någonting annat sätter begränsningen för hur snabbt en position kan bestämmas. Om man väl har baninformationen till de satelliter som används går positioneringen på ett par sekunder. GPS-tillverkarna har letat efter sätt att kringgå denna flaskhals, och ett svar heter assisted GPS.

Snabbare överföring
Det som assisterar GPS är GSM-nätet med GPRS. Genom att sätta en GPS-mottagare i mobilantennerna kan man ladda ner baninformationen för de satelliter som för närvarande syns på himlen, och att skicka den informationen via GPRS till GPS-utrustningen går betydligt fortare än att ladda ner den från satellit.

- Assisted GPS innebär dessutom bättre noggrannhet, eftersom fler satelliter kan lokaliseras när man inte behöver 24 sekunders störningsfri nedladdning av bandata, påpekar Kim Kaisti på Fastrax.

Assisted GPS är i dag en ETSI-standard för 3G och GSM. Qualcomm har utvecklat en liknande teknik för CDMA. Men systemen kräver förstås en ombyggnad av mobilnäten, och telekomtillverkarna har än så länge ställt sig avvaktande.

Elias Nordling

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)