JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Programmerbart för nästa år

FPGA-tillverkaren vill redan tala om vilka kretsar och program man tänker lansera nästa år.
Som köpare av programmerbar logik vill man försäkra sig om att utvecklingen kommer att fortsätta i oförminskad takt, samtidigt som priset per funktion fortsätter att minska. Men många tillverkare har varit tveksamma till att ge alltför stor offentlighet åt sina planer, av rädsla - får man anta - för att konkurrenter ska få nys om dem och för att inte riskera baksmälla om planerna inte visar sig hålla i verkligheten.

Altera, hårt pressad av konkurrenten Xilinx, har dock valt att lägga ut texten. Och meddelar att nya versioner av flaggskeppet Stratix kommer i mitten av nästa år och budgetvarianten Cyclone II kommer några månader senare.

Stratix modell II blir 50 procent snabbare och 75 procent tätare än föregångaren. Dessutom ökas DSP-funktionerna och hastigheten i alla gränssnitt, som LVDS på 1 Gbit/s och - 2005 - möjlighet att sända och ta emot i upp till 6 Gbit/s. Procentuellt ökar såväl logik- som minnesmängd med i sammanhanget måttliga 20-25 procent.

90 nm bäst för stora kretsar

Kretsarna ska göras i 90 nm-teknik. Men 90 nm innebär, enligt Altera, att avvägningen mellan prestanda, yta och effekt blir knepigare.

Till skillnad från tidigare processgeneration ger nämligen övergången till 90 nm sämre effekttäthet, eftersom läckströmmarna ökar då oxidlagret görs tunnare. 90 nm lämpar sig därför bäst för stora, snabba kretsar med måttliga krav på effektförbrukningen.

Processorkärnan Nios kommer också i ny version under andra kvartalet, och väntas då nå klockfrekvenser kring 200 MHz då den implementeras i Stratix II. Idag, på Stratix I, körs den under 100 MHz. Nios II kommer att få nya möjligheter till optimering för hastighet och yta.

Och prisfallet? Jodå, det fortsätter, med 25-35 procents nedgång om året, räknat per funktion, lovar Altera.

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)