JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tele- och bildprocessorer mäts mot ny bänk

Organisationen EEMBC har tagit fram två nya jämförelsestandarder, så kallade benchmarks, som ska göra det lättare för konstruktörer att välja rätt processor till inbyggda system. Ena typen gäller nätverkssystem, den andra gäller nya ljud- och bildtillämpningar.
Om du vill veta hur snabbt olika processorer jobbar i ditt nyutvecklade telenätssystem är det möjligt att du får användning av en av EEMBCs nya jämförelsestandarder. Förkortningen EEMBC står för Embedded Microprocessor Benchmark Consortium, den amerikanska samarbetsorganisationen för de tongivande företagen på området inbyggda system. Man har även tagit fram ett motsvarande test för "Digital Entertainment", det vill säga hantering av ljud och bild.

Nätverkstestet tittar bland annat på hur snabbt systemet klarar paketkontroll och återihopsättning inom internetprotokollet IP, och hur det klarar av uppdrag som gäller QoS eller nätadressöversättning, NAT. Organisationens tidigare benchmark utformades 1998, tänkta att passa både snabba och långsamma processorer. Men processorerna har blivit vassare sedan dess, och den nya standarden är avsedd för mätningar för snabba nätverksroutrar och växlar såväl som för handdatorer och annan utrustning för slutanvändaren.

Betyg i två ämnen

Två enkla tal ska kunna sammanfatta utfallen, ett "TCPmark" för processorer i internetanslutna klienter och ett "IPmark" för sådana som sitter inne i näten, till exempel i nätverksroutern.

Om ditt system istället hanterar ljud- och bild kanske du är mer intresserad av jämförelsestandarden "Digital Entertainment benchmark". Det som mäts där är hastigheten i mp3-avkodning, kodning och avkodning av videoformaten Mpeg 4 och Mpeg 2, samt diverse krypteringsalgoritmer.

Alexander Kristofersson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)