JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Inbyggnadsmissionär på statligt uppdrag

Sedan 1999 har programmet Tekniq försökt sprida kompetens och idéer för anammandet av inbyggda system hos svenska småföretag.Hittills har det resulterat i 89 utvecklingsprojekt, varav nära 20 är i produktion. Dessutom har flera mindre högskolor höjt sin kompetens på området.
Att elektronik tränger in på allt fler områden och att allt fler svenska småföretag bygger in elektroniksystem i sina produkter är till viss del Sven-Arne Paulssons förtjänst.

Han är programdirektör för Tekniq, en organisation som med 60 miljoner kronor från KK-stiftelsen i ryggen ska få svenska små- och medelstora företag att göra sina produkter mer "intelligenta". I praktiken bygga in elektronik för att förbättra produkten eller förse den med nya funktioner.

Sven-Arne Paulsson illustrerar omfånget av arbetet med en rad siffror:

- Hittills har vi haft kontakt med 1 666 företag, varav vi diskuterat personligen med 990. Av dessa för vi en aktiv dialog med 529 bolag.

- Vi har startat kompetensprojekt med 119 företag, och det har hittills resulterat i 89 konkreta utvecklingsprojekt. Ett 20-tal bolag har produkter framme eller är på gång att starta produktion.

- Målet är 10 kommersiellt lönsamma produkter. Det klarar vi, även om det ibland tar fem-sex år för en produkt att nå lönsamhet.

Hjälper hitta finansiärer

Kompetensprojekten bekostas delvis av företagen själva, men när det är dags för projekt är Tekniq inte längre med som finansiär. Dock kan man assistera i pengajakten genom kontakter med exempelvis Acreo, EU-fonder och riskkapitalbolag.

En del av Tekniqs anslag har också gått till att utveckla kurser på högskolorna. Idag finns 15 för ändamålet framtagna universitetskurser om 3-4 dagar var, avsedda för industrifolk som behöver förkovra sig i ämnet.

- Vi har avsiktligt jobbat mest med mindre högskolor. De är mer på hugget.

Missionsarbetet trappas nu gradvis ned, även om Tekniqfamnen fortfarande är öppen för den som vill dra nytta av kompetensen och få del av medlen. Nedtrappningen beror främst på att Tekniq bara är finansierat fram till år 2005. Vad som händer därefter är ovisst. Man har startat fem kompetenscenter landet runt i samarbete med regionala högskolor plus Acreo i Norrköping, och dessa kan eventuellt leva vidare på egna meriter.

- Men naturligtvis hoppas vi kunna fortsätta i någon form, även om det är för tidigt att svara på hur det ska gå till, säger Sven-Arne Paulsson.

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)