JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Picochip höjer hastigheten

Marknaden ska tas med 42 GMAC/s

Föränderlig som en FPGA. Nästan.Och snabb som en asic. Nästan.Med sin andra kretsgeneration PC102 tror sig engelska Picochip ha hittat den perfekta balansen för 3G-basstationen.
Med 430 processorblock i vanligt CMOS har den engelska uppstickaren Picochip åstadkommit en basstationskrets som klarar närmare 42 GMAC/s, det vill säga 42 miljarder multiplikationer och additioner per sekund. Funktionen är i princip densamma som i förra årets debutkrets PC101, men nu har företaget också hunnit titta närmre på storleken och effekten - så att den ska ge fler fungerande exemplar i tillverkningen och dra mindre ström i kundernas verkliga tillämpningar. Detta ska i sin tur få kunderna att vallfärda till Picochip för att köpa volymer.

Men även om hastighetshöjningen från 30 till 42 GMAC/s imponerar är det inte farten i sig som företaget framhåller som sin mest speciella gren. Det unika är att man säger sig lösa ett särskilt problem för mobilsystemtillverkare.

- Om du har en stabil konstruktion så kommer en asic alltid att vara billigare. Men när man jobbar i framkanten, exempelvis med 3G-basstationer, då sker det förändringar hela tiden, säger Jörgen Hjert som representerar Picochip i Sverige.

- Standarderna är inte fastställda.

Med en tidsmultiplexerad buss, som bäddar in de 430 processorblocken i ett helt omkopplingsbart nät, har Picochip velat åstadkomma det bästa av bägge världar.

- Genom det här kan systemtillverkare i princip ersätta såväl asic som FPGA och DSP.

- Det ligger en miljon dollar i bara maskuppsättningen för en asic när man är nere på 130 nm, säger han för att peka på vilken kostnad som Picochips lösning är tänkt att spara.

En annan kostnad som sparas in är den som skulle ha krävts för att åka runt och byta hårdvara i befintliga stationer. En lösning baserad på FPGAer, vilken skulle kunna omkonfigureras på distans, skulle däremot inte vara lika snabb och strömsnål.

Har fått nya pengar

Nu före nyår ska kretsen finnas klar på kisel, för att kunna levereras till kunder i vinter, och i volymer till våren. Att konstruera ett PC102-baserat system är dock möjligt redan idag eftersom den gamla kretsen har samma funktion, bara lägre prestanda.

Picochip ligger i engelska Bath, nära Bristol ett par timmar väster om London. Företaget har drygt 40 anställda. Genom en nyemmission i oktober har man fått in motsvarande 130 miljoner kronor (17 miljoner dollar), vilket är tänkt att räcka hela vägen till volymförsäljning.

Alexander Kristofersson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)