JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ömsom vatten, ömsom el

Det går att få elkraft direkt ur vatten. Men bara några mikroampere, och förutsättningen är extremt högt vattentryck.
Än kan man man inte göra vin av vatten, men väl elektricitet. I alla fall om man under högt tryck pressar vattnet genom mikrometertunna kanaler. Det har två amerikanska forskare visat.

Med sitt så kallade elektrokinetiska mikrokanalsbatteri samlar de ihop strömstyrkor på under nanoamperen ur en halv miljon kanaler med bara 13 mikrometers diameter, för att sammanlagt generera en strömstyrka på några mikroampere.
Här behövs inga turbiner. I stället får man de eftertraktade elektronerna att göra jobbet direkt, under flödet genom kanalen.

Det fenomen forskarna drar nytta av är att glas alltid uppträder positivt laddat i kontakten med vatten. Så alla vattenmolekyler vänder sin negativt laddade "ände" mot kanalens vägg. Och när vätskan flödar genom kanalen, så flödar också en elektrisk ström av elektroner längs kanalens vägg. En potentialskillnad uppstår mellan kanalens båda ändar.

Faktum är att ett liknande vetenskapligt arbete publicerades redan 1964, men få har citerat det.

- Skälet till att ingen följt upp Osterles arbete är antagligen att han inte trodde på bättre effektivitet än 0,04 procent. Ännu har inte vi heller gjort så mycket bättre ifrån oss, men det tror vi att vi kan - vi har så mycket bättre teknik idag än de hade på 60-talet, som mems till exempel, säger en av de två forskarna, Larry Kostiuk, professor i termodynamik vid University of Alberta, till tidningen EE Times.

Nästa steg blir att beskriva processen fullt ut, i förhoppning att bevisa att Osterles pessimistiska prognos kan förbättras med mikrofluidik. Men för att elen ska räcka till att driva exempelvis en mobiltelefon krävs riktigt höga tryck. Så därför måste telefonen pumpas upp ordentligt före användning, skriver tidskriften Journal of Micromechanics and Microengineering.

Erika Ingvald

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)