JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Första varmvita lysdioden för belysning

Lumiled har lanserat en ljusstark varmvit lysdiod. Dioden är tänkt för belysningstillämpningar, och Lumiled hoppas att den varmare färgtonen ska övervinna motståndet mot lysdioder som alternativ till lampor.
När lysrören lanserades som effektivare alternativ till glödlampor brottades de med att folk störde sig på det kalla ljuset från dem. Lösningen var att göra lysrör med varmare ljus med mer gult i. Samma problem har nu lysdioderna när de försöker etablera sig som belysningsalternativ.

Lumiled har därför lanserat en ny diod i Luxeon-familjen, med varmvitt ljus i 3200K och ett färgspektrum som nära påminner om det från glöd- och halogenlampor. Den har ett ärgrenderingsindex (CRI) på 90. Genomsnittlig ljuseffekt är 20 lumen, vilket är drygt tio gånger starkare än vanliga lysdioder.

Dioden är gjord i en särskild fosforteknik som Lumiled utvecklat, och lovar samma kvalitet som övriga Lumiled, dioder, det vill säga minst 70 procent av den ursprungliga ljusstyrkan efter 50 000 timmars användning.

Lumiled tänker sig alla möjliga belysningstillämpningar för dioden, men påpekar att den är särskilt lämplig för upplysning av objekt som inte bör bli uppvärmda av belysningen. Diodens ljusstråle är kall vid beröring och innehåller inget UV-ljus.

Elias Nordling

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)