JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Processorns lilla hjälpreda

Ramtron International breddar sin produktportfölj med en familj ferroelektriska minnen som har inbyggd processorövervakning. Det är den första kretsfamiljen i sitt slag.
- En enda krets i den nya familjen kan ersätta flera diskreta komponenter i så gott som alla mikroprocessorbaserade system vilket spar både kortyta och kostnad, säger Mike Alwais på Ramtron International.

Kretsfamiljen består av fyra individer som alla integrerar ett icke-flyktigt ferroelektriskt läs- och skrivminne (FRAM) med en realtidsklocka, en processorövervakare samt tillhörande periferifunktioner. De kallas FM3104, FM3116, FM3164 och FM31256, och rymmer 4 kbit, 16 kbit, 64 kbit respektive 256 kbit.

Delen som står för själva processorövervakningen innehåller en programmerbar watchdog-timer, en programmerbar resetsignal som håller koll på om spänningen sjunker under ett visst värde samt en manuell reset-funktion.

Periferiblocket består i sin tur av två händelseräknare om 16 bitar och en komparator som exempelvis kan användas för att tidigt upptäcka ett oönskat spänningsfall. Blocket kan också lagra ett serienummer om 64-bitar. När serienumret väl är inskrivet kan användaren välja att låsa det, varvid det inte kan ändras igen.

Ett vanligt tvåtrådsgränssnitt används för att komma åt minnet och för att styra alla olika funktioner. Alla kretar matas med mellan 2,7 och 5,5 V.

Prover av de fyra familjemedlemmarna finns tillgängliga redan. De kommer kapslade i SOIC med 14 anslutningar.

Anna Wennberg

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)