JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. - Riksväg 40 vore en perfekt teststräcka

Microwave Road vill prova intelligenta fordonssystem på riktigt

En samling mikrovågskunniga företag i västra Sverige vill testa intelligenta fordonssystem på riksväg 40 inom ramen för forskningsprogrammet IVSS.
Längs riksväg 40, från Jönköping via Borås till Göteborg, finns mängder av mikrovågskunniga företag och gott om kompetens inom pålitliga elektroniksystem. Den svenska bilindustrin är koncentrerad till västra Sverige, och dessutom ska det av Vägverket administrerade forskningsprogrammet IVSS, Intelligent Vehicle Safety Systems, snart börja fördela de 640 miljoner kronor som finns avsatta för trafiksäkerhetshöjande forskning och utveckling. Lägg till det faktum att sträckan är hårt olycksdrabbad.

- Riksväg 40 vore en perfekt testbädd för intelligenta fordonssystem, säger Peter Wahlberg.

Han är vd och processledare för Microwave Road, ett kluster där många av mikrovågsföretagen i området in-går. Ericsson Microwave, Saab Ericsson Space, Omnisys, forskningsinstitutet Imego och Chalmers tekniska högskola är några tongivande aktörer.

- Vi diskuterar olika projekt med Vägverket, det gäller system för kommunikation mellan väg och bil, mellan bilar och system som ger föraren information om hur vägen ser ut längre fram, berättar han.

- I förlängningen ser vi en intressant korsbefruktning av telekomvärldens strukturerade tänkande och bilindustrins kostnadseffektivitet. Inom bilelektronik har man inte kommit lika långt vad gäller standarder, arkitekturer och gränssnitt.

Klustret bildades som en ideell förening tidigare i höstas, och ska hålla ett kickoff-seminarium i början av december. än så länge är bara de grundande företagen medlemmar, men Peter Wahlberg tror att den kan växa till runt 50 företag.

- Vi vill bredda föreningen till en thinktank för kommunikationsplattformar till fordonssystem. Vi diskuterar samarbete med Telematics Valley-klustret och Chalmers komponentutveckling.

- Vår kompetens marknadsförs också internationellt, av Invest in Sweden Agency. Vi har ställt ut i Detroit och haft besök från Korea.

Microwave Road har hittills finansierats med 750 000 kronor från Vinnova och ungefär lika mycket från Västra Götalands regionutvecklingsnämnd. Business Region Göteborg har bidragit med 300 000, och lika mycket har kommit in genom medlemsavgifter. Peter Wahlberg är hittills ensam anställd.

- Med IVSS-projekten kommer vi dock att skala upp verksamheten rejält, säger han.

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)