JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Rädda Telemuseum!
Att lägga ned Telemuseum vore en förlust för näringslivet, kulturen och utbildningsväsendet, skriver Karsten Larsen på SER.
Vi riskerar att förknippa ordet museum med något gammalt, dammigt, ganska ointressant, men ursprunget är det grekiska ÕmuseionÕ, ett tempel helgat åt muserna. I antikens Alexandria blev det en institution tillägnad vetenskap och konst. Vissa museer fullföljer denna tradition.

Telemuseum, till exempel, har förstått att dess uppgift är att skapa förståelse, intresse, entusiasm för sitt område, ett teknikområde som har stor betydelse för just vårt land; en teknik som tillhör framtiden (oavsett vad finansmarknaderna just nu tror); en teknik som värnar om miljön.

Telemuseum hotas nu av nedläggning - i en tid när alla säger att vi behöver intressera fler ungdomar för tekniska yrken - ett museum som ägnar största delen av sin kraft att engagera ungdomar - låta skolklasser göra ett tv-program som verkligen sänds, pröva att montera en telefon, men som också visar på hur framtiden kan gestalta sig (se showen "Tänk om" - innan det är för sent!).

Denna novemberhelg lockar Telemuseum med "WLAN hemma", ett populärt och praktiskt ämne på en tidsaxel som visar att man ligger före, snarare än efter, sin tid.

Telemuseum har unika samlingar, troligen de främsta i världen inom sitt - vårt - område. Man utnyttjar dessa för att förmedla just förståelse - ibland är det ju lättare att förstå tidiga, dvs. enkla, varianter än de mer sofistikerade. Genom duktiga medarbetares guidning får man veta resultat av historien som ger en bild av teknikens möjligheter och extrapoleras till framtidsvyer.

Telemuseums samlingar är också en del av vårt kulturarv, även teknik är ju en konst, en kulturyttring: Hos de gamla grekerna var det Urania, astronomins musa som representerade naturvetenskaperna, hos oss är det organisationer som Tekniska museet och Telemuseum. Att kväva dessa vore ett misstag.

Telemuseum är därmed en angelägenhet för kulturdepartementet, men frågan är om inte den största förloraren på en avveckling blir utbildningsväsendet? Och i förlängningen vårt näringslivs framtid.

Karsten Larsen
v ordf, SER

Adam Edström
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)