JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tryckpress ska slå mynt av papperselektronik
Nu är Acreos nya tryckpress på plats i Norrköping. Den är provkörd och ska tas i drift inom några veckor, för att göra billig, strömsnål elektronik av papper och plastsubstrat. Först ut blir teckenfönster för exempelvis prismärkning.
Tryckpressen mönstrar ledarlinjer i papprets mikrometertunna ledande beläggning med hjälp av en elektrisk spänning, ett patenterat moment. Därefter trycks segmenten till teckenfönstren med screentryck, där bläcket ersatts med ledande polymerer. Avslutningsvis läggs ett tunt elektrolytskikt och en skyddande lack på. Elektrisk spänning får materialet teckenfönstrens segment att ändra färg när man lägger på en elektrisk spänning.
Efter fem års forskning och utveckling av polymerelektronik, på ledande och halvledande polymera material som kan liknas vid plaster, är det äntligen dags för Acreo att börja kommersialisera resultaten. Bland annat hoppas man att den nya tryckpressen ska komma till användning som experimentpress för företag.

- Vi håller på och undersöker möjligheterna till kommersialisering. Vi har redan gjort ett antal skarpa kunduppdrag och har bra koll på vilka specifikationer som behövs för vettig produktion. Det handlar om en fem, sex kunder men som vanligt vill de vara hemliga, säger Michael Lögdlund som leder arbetet vid Acreo.

I sitt team har han ett tiotal forskare och ingenjörer som ska vidareutveckla trycktekniken och processerna.

Teckenfönster för prismärkning blir först på banan. De ska bli det kommersiella resultatet av den sjusegmentsdisplay som screentrycks på papper och har aktiv matrisadressering, som utvecklats i Paella (Paper electronics for Low Cost Applications), ett av Acreos stora projekt inom polymer teknik de senaste åren.

- Först måste vi föra över vår hantverksmässiga tryckteknik till maskinell. Vi har ett utvecklingsprojekt på två år för det, men den första produkten blir nog möjlig redan inom ett år, säger Michael Lögdlund som leder arbetet på Acreo.

Framtidsprodukter man hoppas kunna trycka är enkla elektroniska id-funktioner. Hur det ska gå till vill dock inte Lögdlund avslöja.

- Vi börjar med enkla produkter, där har vi flera projekt på forskningsnivå, för att sedan gå vidare med allt mer sofistikerade lösningar. Ett mål för framtiden är att kunna trycka på aktiva komponenter på pappret, säger han.

Vetenskapsrådet har tidigare tilldelat Acreo och Linköpings Universitet 3,8 miljoner för den nya tryckpressen. Det är denna grundplåt som nu gör det möjligt att börja experimentera med att trycka elektroniska kretsar på löpmeter - på rulle efter rulle. Framöver kommer den nya tryckpressen mata ut 10 till 20 meter elektronik i minuten. "Färgen" består av elektriskt ledande polymerer. Pappret på 400-metersrullen kommer idag från Agfa och är specialbelagt.

Erika Ingvald
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)