JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Kulturarvet i farozonen

Är teknikhistoria kultur? Kulturminister Marita Ulvskog verkar inte tycka det, i vart fall inte tillräckligt mycket för att hon ska anse Telemuseum vara värt att rädda. Hon tycker att industrin själv får ta ansvar för sitt arv, se sidan 14. Vilket industrin inte anser sig ha råd med i dessa för telekom så tuffa tider. Så nu ser samlingarna där ut att tvingas gå i dvala.

I ärlighetens namn måste sägas att Telemuseum genom åren knappast hört till nationens mest framstående kulturinstitutioner. Men visioner har inte saknats, och under de sista åren har man ryckt upp sig avsevärt. Att nu lägga samlingarna i malpåse är att förstöra intellektuellt kapital och en stor förlust, inte minst för kommande generationer.

Men än är nog inte sista ordet sagt. För att fortsätta driften behövs 14 miljoner kronor om året. Det är faktiskt inte mer pengar än att de borde gå att skaka fram, om viljan finns hos rätt personer.

För kulturintresset är det inget fel på i telekomkretsar. Det märks inte minst på det stora intresse som rönts för den bok om Kistas historia som publiceras i mars. Författaren, Inger Björklind Bengtsson, har jobbat i Kista sedan stadsdelen växte fram ur Järvafältets lera, och har ägnat det senaste året åt att intervjua folk och skriva på boken. Och hon säger att alla hon träffat varit oerhört positiva till projektet. På sid 24-25 presenterar Elektroniktidningen ett av de första kapitlen i boken. Trevlig läsning, god jul och gott nytt år. Nästa nummer kommer den 23 januari.

PS
Under våren kommer Elektroniktidningen att ledas av Anna Wennberg och Per Henricsson.

Jag kommer att flytta till New York för att under några månader jobba med innovationsjournalistik på tidningen Fortunes redaktion. Rapporter från amerikansk horisont kommer förstås att publiceras löpande i Elektroniktidningen.

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)