JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Regeringen vägrar rädda Telemuseum
Den 18 januari slår Telemuseum igen portarna. Efter 66 års verksamhet. För 14 miljoner kronor om året skulle staten kunna driva museet vidare. Men regeringen säger nej.
- Det känns hopplöst. Vi har jobbat på alla fronter och vi kommer att fortsätta försöka hitta finansiärer. Men just nu känns det som om alla dörrar är stängda, säger Anne Louise Kemdal, direktör för Telemuseum.

Teliasonera och Ericsson ger museet 4,5 miljoner kronor om året för att hindra att samlingarna sprids. Men om de ska kunna visas för allmänheten måste någon ta ansvar för driften. Kulturminister Marita Ulvskog är dock kallsinnig.

- Min grundläggande hållning är att näringslivet, och i det här fallet telekomsektorn, i hög grad måste ta ett eget ansvar för sitt kulturarv, skriver hon till riksdagsledamoten Marie Wahlgren (fp), som engagerat sig i frågan.

Svaret upprör Marie Wahlgren.

- Jag vänder mig emot synsättet, föraktet för vår industrihistoria. Att kulturministern anser att vårt tekniska arv inte är lika viktigt som resten av kulturarvet. Att det inte skulle vara vårt gemensamma ansvar. Det har ju format hela vårt samhälle, ändrat hela vårt beteende.

- Om detta är ett genomtänkt svar från Marita Ulvskog är det förskräckligt, säger Marie Wahlgren.

Telemuseum stimulerar aktivt ungdomars intresse för teknik och naturvetenskap. I Europa anses sådan stimulans väsentlig för allt från att säkra rekryteringen till högskolan och skapa tillväxt, till att lösa växande miljöproblem. Uppfattningen framförs också ofta av utbildningsminister Thomas östros. Men inte heller han tänker rädda Telemuseum.

På utbildningsdepartementets ansvarsområde ligger de vetenskapscentrum som stöds via Högskoleverket. Regeringen föreslår att de skall få fyra miljoner kronor extra kommande budgetår. Men det är inget som kommer Anne Louise Kemdal till del, trots att Tekniska Museet driver ett Science Center.

- Utbildningsdepartementet hävdar att det inget kan göra eftersom vi redan får pengar från ett annat departement, säger museichefen Anne Louise Kemdal.

- Enda sättet att rädda Telemuseum är att få kontakt med han som bestämmer, Göran Persson. Det är ofattbart att det kan få bli så här.

Erika Ingvald
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)