JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Japansk skärmoffensiv
Tryckkänslig pekskärm vill in i smarta mobilerMed teknik hämtad från datortillbehöret ritplattan har brittiska Wacom Components utvecklat en tunn, tryckkänslig och stryktålig pekskärm med bra ljusstyrka och hög upplösning. Pekpennan har även klickfunktioner som en datormus.
Japanska Wacom är mest känt för sina pekplattor, ett datortillbehör för den som vill rita på fri hand. För två år sedan startade man ett brittiskt dotterbolag - Wacom Components - för att kommersialisera tekniken i mobiltelefoner, handdatorer och andra tillämpningar. Nu lanserar bolaget det första resultatet - en pekskärm för den nya typen av smarta mobiltelefoner med funktioner som bildhantering, kalkylark, kalender och navigationshjälpmedel.

Pekfunktionen är inbyggd bakom LCD:n. I pennan sitter en spole och en kapacitans, och ändringar i fältet från pennan detekteras av ett flerlagersmönsterkort med inbäddade sensorer. Signalerna från mönsterkortet hanteras av en asic. Pennan behöver inget batteri, utan hämtar sin energi ur fältet från mönsterkortet. Tekniken kan något hårdraget beskrivas som "högupplöst RFID".

Tunn och ljusstark

Jämfört med de resistiva skärmar som dominerar idag finns flera fördelar. Skärmen blir tunnare, mer robust och mer ljusstark eftersom det inte krävs något membran framför LCD:n. Skärmen blir också tryckkänslig - precis som med en bläckpenna så blir strecken tjockare när man trycker hårt. Pennan behöver inte heller röra skärmen, utan kan hållas upp till 14 mm ovanför skärmytan. Dessutom kan pennan förses med en klickbar knapp med samma funktion som knappen på en vanlig datormus.

- Upplösningen blir också tio gånger

bättre. Vi har faktiskt bättre upplösning i sensormönsterkortet än i LCD:n, säger marknadschefen Justin Staines.

Konstruktionen bygger på samma patent som Wacoms pekplattor, en teknik företaget döpt till "penabled". De första asicarna har precis gått i produktion, och provexemplar ska levereras till "en stor nordisk mobiltelefontillverkare" i början av nästa år. Då ska också ett utvecklingskit finnas framme, liksom tillämpningsprogram från såväl Wacom som andra leverantörer.

Adam Edström
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)