JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Norrmän först med Zigbee
Chipcon siktar in sig på segmentet under Bluetooth

Den norska radiokretstillverkaren Chipcon har lanserat den första krets som uppfyller Zigbee-standarden för batteridrivna tillämpningar med låg datahastighet. CC2420 är tänkt att användas för hemautomation, trådlösa sensorer och industriell övervakning.
Radiostandarden Zigbee har riktat in sig på segmentet under det för Bluetooth. Där Bluetooth ger datahastigheter på uppemot 1 Mbit/s nöjer sig Zigbee med ett par hundra kilobit per sekund. Bägge använder det fria 2,4 GHz-bandet (Zigbee stödjer även 868 MHz-bandet), men där Bluetooth är tänkt att användas i mobiltelefoner, handdatorer och annan utrustning som laddas regelbundet ska Zigbee användas till tillämpningar som ska klara sig i månader eller år utan batteribyten.

Den internationella standardiseringsorganisationen IEEE har tagit Zigbee under sina vingar, och den håller nu på att bli standarden IEEE 802.15.4. Chipcons nya krets är den första kommersiellt tillgängliga krets som uppfyller kraven i 802.15.4 för 2,4 MHz. CC2420 baseras på Chipcons SmartRF03-teknologi, och är gjord i 0,18 μm CMOS. Den är robust, har låg strömförbrukning, och kräver få externa kringkomponenter. Kretsen överträffar IEEE-standardens krav på selektivitet och sensitivitet, vilket ger lång räckvidd och pålitlig mottagning. Datahastigheten är 250 kbit/s.

Hårdvarustöd
Kretsen har även hårdvarustöd för kryptering och autenticering baserad på AES-128. Kretsen har stöd för paketradio, databuffring (128 byte i bägge riktningar), skursändning, analys av länkkvalitet och timinginformation. Allt detta avlastar tillämpningens styrkrets, vilket gör att billigare styrkretsar kan användas.

CC2420 är utvecklad tillsammans med företaget Ember Corporation, en leverantör av lösningar för inbyggda trådlösa system. Ember har utvecklat programvara för kretsen och säljer den som en del av sin systemlösning.

Kretsen ryms i en 7 x 7 mm stor QFN 48-kapsel, och kostar drygt 3 dollar. Provexemplar finns nu, volymproduktion kommer igång i januari.

Elias Nordling
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)