JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Spektrumanalys i realtid

Amerikanska Tektronix har tagit fram en signalanalysator som klarar av att göra spektrumanalys på signaler upp till 8 GHz i realtid.
I motsats till traditionella spektrum- och vektorsignalanalysatorer, som inte tar in signalen kontinuerligt och därför fungerar bäst för repetitiva signaler, är nykomlingarna RSA220A och RSA3300A kapabla att fånga engångsförlopp. Signalen kan dessutom analyseras i tids-, frekvens- och modulationsdomänen samtidigt.

För att fånga transienter och engångsförlopp går det att lägga in masker för frekvensdomänen som instrumentet använder för att trigga på. Men man kan också använda effektnivån i triggvillkoret.

Det här gör att instrumentet kan ligga och leta efter en viss händelse och sedan spela in den. Användaren kan välja hur lång tid som ska lagras och man kan se hur signalen ser ut både före och efter triggpunkten.

Instrumentet är tänkt för rf- och mikrovågssignaler som varierar över tiden. Det kan till exempel vara frekvenshoppande system eller system där modulationsmetoden varierar över tiden. Tekniker blir allt vanligare i kommunikationssystem men realtidsegenskaperna kan komma väl till pass för alla typer av rf- och mikrovågsprodukter liksom vid EMC-analys.

Förutom att demodulera i programvaran kan man använda de inbyggda demodulatorerna för amplitud-, ASK-, frekvens-, FSK- och pulsmodulerade signaler.

Instrumenten finns i fyra modeller. De klarar frekvenser från 0 Hz upp till 3 GHz respektive 8 GHz och den största användbara bandredden för realtidsförlopp är 15 MHz. Minnet är utbyggbart upp till 256 MSampel.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)