JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ericsson blåser på

Micronet är en tunn och smidig optokabel som öppnar nya marknader för Ericssons Hudiksvallsfabrik.
- Säg att du har byggt ett fibernät på ett kontor eller i ett hyreshus. Då behöver du ansluta det till accessnätet och det är där som det nya Micronetsystemet kommer in, säger Anders Johansson på Ericsson Network Technologies.

Den kabel som används i Micronet är ovanligt tunn för att vara en fiberkabel. Ytterdiametern är inte mer än fyra millimeter och dessutom är vikten låg.

- Ju lättare och tunnare kabeln är desto mindre blir friktionen i mikrodukterna, de rör man blåser fibern i, vilket gör att man kan dra fibern längre sträckor.

Optofibern dras inte på samma sätt som till exempel elkablar utan blåses genom röret med hjälp av tryckluft. Ju längre avstånd och ju tyngre kabel desto större luftflöde går det åt.

- British Telecom har använt tekniken i nästan 20 år. På Ericsson har vi haft produkter i fyra, fem år, säger Anders Johansson.

Med Micronet kan man blåsa fiberkabel upp till två kilometer. Det är dubbelt så långt som Ericssons tidigare produkt kallad Ribonnet som i första hand är avsedd för spridningsnät av opto på kontor, villor eller i hyreshus. Ribonnet är baserad på så kallad ribbonkabel med två till åtta optofiber. Ribbonkabel är optovärldens beteckning på en flatkabel med flera ledare.

Både Ribonnet och Micronet är utvecklade av Ericsson.

Traditionellt byggs optokablar av ett lämpligt antal fibrer som placeras runt en dragavlastare. Alltihop läggs i ett fettfyllt plaströr. Med Ericssons nya teknik buntas 4 till 12 kablar ihop med olika lager av akrylat, ett plastmaterial. Sedan skapas den färdiga kabeln genom att lägga det önskade antalet buntar runt en dragavlastare av glasfiber och förse kabeln med ett skyddande ytterhölje.

Efter den stora optoboomen för några år sedan då stamnätet mellan de stora städerna byggdes ut har många betraktat optomarknaden som död.

- Det stämmer inte. Det byggs rätt mycket idag men nu handlar det om stadsnät och accessnät. Bland annat ska Svenska Bostäder i Stockholm ansluta alla sina 46 000 lägenheter med fiberoptiska kabel, säger Anders Johansson.

5 000 av dessa lägenheter är redan uppkopplade med fiber.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)