JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Kinas skyddstullar väcker irritation i USA
Kinas ambition att bygga upp en inhemsk halvledarindustri har blivit ett slagträ i den amerikanska valdebatten eftersom det hotar amerikanska jobb.
- Diskrimineringen av importerade halvledarprodukter genom skillnaden i momssatser är ett klart brott mot WTOs frihandelsavtal som Kina skrivit under. SIA anser att momsen antingen ska slopas helt eller sänkas till 3 procent för alla halvledare, säger SIAs ordförande George Scalise i ett pressmeddelande.

För att tvinga utländska tillverkare att etablera sig i Kina har landet 17 procentiga tullar på importerade kretsar medan det som tillverkas lokalt slipper undan med 3 till 6 procent. Nu har amerikanarna fått nog och begär förhandlingar med Kina i världshandelsorganisationen WTO.

Kina har en hög ambitionsnivå när det gäller halvledarområdet och vill locka utländska företag att bygga fabriker eller förlägga utvecklingscentra i landet. Politiken hotar på sikt många av de 225 000 jobb som finns i den amerikanska halvledarindustrin.

Att utspelet i WTO kommer just nu beror på att det amerikanska presidentvalet närmar sig, skriver The New York Times. George Bush har nämligen fått en debatt på halsen att han gör för lite för att skydda de amerikanska jobben mot utflyttning till låglöneländer.

Samtidigt är utrustningstillverkarna irriterade på den amerikanska hållningen när det gäller export av produktionsutrustning. Kina vill gärna köpa de senaste modellerna men det så kallade Wassenaaravtalet, som undertecknats av cirka 30 länder, förhindrar export till bland annat Kina av teknik som kan användas av krigsmakten. Under den kategorin faller halvledarkretsar.

Branschorganisationen Semi har länge lobbat för en ändring av reglerna. Och en ändring är på gång men det dröjer till 2005 och det kommer fortfarande att finns restriktioner för vad som får exporteras. Kina köpte produktionsutrustning för 1,16 miljarder dollar 2003 enligt Semi och den totala markanden var värd 22,2 miljarder dollar.

Per Henricsson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)