JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svensk räknare utmanar Agilent

Brommaföretaget Pendulum Instruments presenterar världens första räknare med både numerisk och grafisk presentation på skärmen. Samtidigt är räknaren lättanvänd och har bäst frekvensupplösning i sitt slag. Målet nu är att bli störst på marknaden.
- Runt 1,5 år har det tagit oss att utveckla den nya räknaren. Det är rekordsnabbt, säger Staffan Johansson, marknadschef på Pendulum.

Pendulum Instruments är ett företag med lång räknartradition. Sedan 1960-talet låg verksamheten under Philips Kistaindustrier, men 1998 bytte den ägare och namn. Idag har företaget 25 anställda, varvid hälften arbetar med forskning och utveckling.

- Trots tuffa tider har vi ökat antalet utvecklare från sju till tolv under de två senaste åren och forskning och utveckling har stått för 35 procent av vår omsättning under samma period.

Resultatet finns nu att beskåda i form av det nya instrumentet CNT-90. Jämfört med tidigare räknargenerationer - både egna och konkurrerande - finns en rad förväntade tekniska förbättringar, men också rent nyskapande.

Till de mer traditionella förändringarna vid generationsbyten hör förbättrad mäthastighet och upplösning. Räknaren klarar 250 000 mätningar per sekund till internminnet och kan som mest lagra 750 000 mätningar. Via GPIB och USB kan den skyffla ut 2000 mätningar per sekund, vilket är närmare tio gånger bättre än föregångaren.

Samtidigt har räknaren en frekvensupplösning på 12 siffror per sekund, vilket är världsbäst. Detta gör dessutom att resultatet kan visas med hela 14 siffror, vilket också är världsbäst.

- Innan vi började utveckla CNT-90 fick vi tydliga signaler från kunderna att de inte vill ha ytterligare en traditionell räknare utan ett instrument som klarar att analysera signalen och även är lättanvänt, säger Staffan Johansson.

Pendulum har därför utvecklat ett grafiskt användargränssnitt med menyorienterade inställningar till räknaren. Instrumentet är ensamt i världen om att exempelvis kunna visa trendkurvor och histogram. Det senare är ett värdefullt hjälpmedel vid bland annat jitteranalys, eftersom histogrammets form avslöjar vilken störning eller modulation signalen har.

En underliggande strategi hos Pendulum - som funnits med i hela utvecklingsarbetet - är att kliva upp som marknadsledande inom detta räknarsegment. Idag ligger företaget tvåa efter Agilent som marknadsmässigt är tre till fyra gånger större på världsmarknaden.

- I utvecklingsarbetet har vi hela tiden tänkt på att det ska bli så lätt som möjligt att ersätta Agilents räknare med vår.

Ett led i detta är att CNT-90 kan emulera Agilents storsäljare 53131A. Samtidigt är det fysiska måttet på Pendulumräknaren numera detsamma som konkurrentens, vilket bäddar för ett ännu enklare byte.

I standardutförande har räknaren frekvensområde från 0 till 300 MHz och priset är satt till 16 900 kronor. Instrumentet kan dock utökas med ytterligare en högfrekvensingång och valet står mellan en ingång som klarar att mäta upp till 3 GHz, 8 GHz eller 14 GHz.

Produktionen av CNT-90 kommer att starta i juni och de första instrumenten ska finnas till försäljning runt midsommar. Kretskorten tillverkas på uppdrag, medan slutmonteringen, test och kalibrering sköts av Pendulum.

Anna Wennberg

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)