JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mobitex på egna ben

Mobitexavdelningen inom Ericsson har bildat ett eget företag under ledning av två brittiska investerare. Ett hundratal anställda inom FoU, marknadsföring och försäljning följer med till det nya bolaget Mobitex Technology AB.
Vem behöver Mobitex i tider då mobiltelefoni, SMS, Tetra och 3G tar över allt mer av kommunikationen? Jo, ganska många. Mobitex finns i ett 30-tal nätverk vars operatörer vill åt den driftsäkerhet och leveranssäkerhet för mobil data som andra nät saknar. Inte minst polis och ambulansansvariga världen över tilltalas av egenskaperna - bara i Storbritannien finns ett 40-tal blåljusmyndigheter som använder Mobitex.

Inom Ericsson har Mobitex utvecklats i en ganska liten grupp på hundratalet personer i Göteborg. Två brittiska investerare - Andrew Fitton och Russell Blackhouse - har nu med stöd av Handelsbanken köpt ut hela verksamheten och bildat ett nytt företag, kallat Mobitex Technology AB. Båda har gedigen Mobitexbakgrund på den brittiska operatören Transcomm, och Fitton var dessutom tidigare ordförande i operatörernas samarbetsorganisation Mobitex Association.

- Vi ser väldigt positivt på detta. Investerarna tillför kompetens och har stort intresse för produkten, säger Ingrid Wallgren, marknadsansvarig på det nya bolaget.

Enligt henne har Mobitex inte drabbats lika hårt av telekomnedgången som andra delar av Ericsson. Verksamheten har visat vinst varje år, med något undantag.

- De senaste 3-4 åren har vi levererat ungefär 30 procent ökad täckning till våra kunder, säger Ingrid Wallgren.

Alla Ericssonanställda i Mobitexverksamheten erbjuds jobb i det nya företaget, och Ericsson kommer även framöver att stå för produktion av basstationer och växlar.

Mobitex är ett trådlöst paketdatanät som utvecklats av Ericsson. Första nätet installerades 1986. Mobitex Technology har tagit över Ericssons exklusiva rätt att sälja basstationer och växlar, därtill finns ett 50-tal företag som gör modem och terminaler baserade på en öppen gränssnittsstandard.

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)