JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. GSM kan inte konkurrera med Tetra

Flera företag har propagerat för en variant av GSM med utökad funktionalitet som ett kostnadseffektivt alternativ till Tetra.Men även ett förbättrat GSM har svårt att nå upp till Tetras nivå, och när det väl kom till kritan valde även Ericsson, som förespråkat GSM, Tetra som teknik i sitt anbud i Rakelupphandlingen.
GSM ASCI kallas den utökade varianten av GSM, där ASCI står för Advanced Speech Items. GSM ASCI bygger på en teknik som ursprungligen utvecklats för att anpassa GSM till järnvägsarbetare, och innehåller flera av de funktioner som utmärker Tetra från GSM.

Till exempel ska den ha möjlighet till snabb uppkoppling, "push to talk", i walkie-talkie stil, vilket anses vara ett måste för utryckningsmyndigheter. Dessutom har GSM ASCI funktioner för trafikprioritering som ska ge viktig taltrafik förtur framför vanligt pladder.

Trots det har ett hackat GSM fortfarande svårt att mäta sig med det skräddarsydda Tetra. Trafikprioritering hjälper inte när nätet går ner helt på grund av överbelastning, och risken för det är som störst i just sådana situationer där utryckningsmyndigheterna behöver sitt nät: olyckor eller stora evenemang eller demonstrationer som ska bevakas. Tetra, med sin reserverade frekvens, löper ingen sådan risk.

I ett white paper från Tetras intresseorganisation Tetra MoU argumenterar man också övertygande att man, för att få de uppkopplingstider på under en sekund som behövs i ett komradionät över GSM måste vara konstant uppkopplad, vilket gör att GSM ASCI kräver betydligt större nätkapacitet än Tetra.

En tredje svaghet med GSM ASCI är att många utryckningsmyndigheter även har ett behov av att kommunicera med helikoptrar i luften, något som GSM definitivt inte är lämpat för. Här handlar det inte bara om att GSM-signalerna kan störa flygmaskinernas elektronik, utan även att flygkommunikationen kommer att kräva särskilda GSM-frekvenser som inte får upprepas på minst 200 km avstånd, något som blir svårt att åstadkomma. EN

Elias Nordling

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)