JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. När pc:n blir mediaburk tvingas tillverkarna tänka tyst
Pc-industrin slåss om hyllan under tv-apparaten

Om några år är årets julklapp en snyggt designad pc som ersätter både video och cd-spelare.Trenden innebär ytterligare tryck på strömsnål pc-teknik Inga fläktar får störa ljudet.
Videon, radion, cd-spelaren och dvd-spelaren kommer snart att försvinna från våra vardagsrum och ersättas en liten formgiven pc.

Med ett specialsytt användargränssnitt i tv-rutan, en fjärrkontroll och elektroniska tablåer går tv-rummet in i den digitala tidsåldern.

- Idag behöver man 25 fjärrkontroller för att ställa in dvd och stereo. Med en pc kan man arbeta visuellt, som i Windows, beskriver Sten Sohlé, marknadschef på svenska pc-tillverkaren Network Technical.

Funktioner som att pausa i direktsändning och att programmera videon genom att klicka i programtablån är standard.

Trenden har namn som HTPC (home theater pc), PVR (personal video recorder) och multifunktions-pc.

En av faktorerna bakom trenden är de växande hårddiskarna. En hårddisk på 100 gigabyte rymmer 20 filmer av dvd-kvalitet och flera gånger mer för den som nöjer sig med sämre bildkvalitet. En andra faktor är det sjunkande priset på stora skärmar. En tredje är digitaliseringen.

- Användandet av videokameror och kameror ökar, det produceras enormt mycket digital information. Gränsen mellan konsumentelektronik och pc blir diffus för konsumenten. Det är den konvergensen vi ser, säger Lars Östmarck, Nordenchef på Intel.

Snyggt men bullrigt

Det finns ett mycket stort aber med tekniken idag. Den bullrar för mycket. Fläkten viner och hårddisken krafsar.

HTPC-apparaterna liknar till det yttre ingen pc. De byggs i lådor som är snygga i stereobänken. Men under skalet lurar standard-pc-komponenter, typiskt en Pentium 4, inklusive bullrande fläkt.

Det här ger en ny chans till alternativa x86-tillverkare som Via och Transmeta som specialiserat sig på strömsnålhet för att öka batterilivslängden i bärbara datorer och minska kylkostnader för servrar.

Först nu lanseras de första fläktlösa HTPC-maskinerna med prestanda nog att köra Windows. Hårdvaran är en 1 GHz C3-processor från Via i kortformatet mini-ITX (17 x 17 cm). Burken blir ordentligt varm, men den är tyst.

För den som inte behöver ett fullskaligt Windows finns HTPC med enklare operativsystem byggda till exempel runt en 7 W Via Eden-processor.

Likväl bullrar fortfarande hårddisk och cd-läsare även i Via-datorer. De ljudnivåer som anges ligger neråt 20 dB, i nivå med prasslande löv.

Kanske är vägen till tystnad att gömma undan hårddisk och cd-läsare och istället strömma ljud och bild till vardagsrummet? Det passar i så fall som hand i handske med Intels planer för "det digitala hemmet".

- Det kommer att finnas en upp-sjö av olika apparater. Och navet kommer att vara trådlös teknik, säger Lars Östmarck på Intel.

- En pc under tv:n är en av lösningarna. Men många kommer kanske att börja med en trådlös mediaadapter i vardagsrummet.

Hemmet viktigt för Intel

HTPC ligger inom Intels radar. Det märks på video- och ljudstödet i Intels senaste kretspakert Alderwood och Grantsdale. Och Intels nästa generation stationära processer satsar hårt på strömsnålhet, och blir konkurrent till Via.

Via sätter sitt hopp till Intels prispolitik.

- De är dyrare än vi. Jag tror att HTPC kommer att växa snabbt och att vår plattform EPIA är väl lämpad för den, säger Michal Lisiecki, europeisk marknadschef på Via Technologies.

Dagens HTPC-produkter byggs med standard-pc-komponenter, så det är pc- och pc-komponenttillverkarna som styr utvecklingen.

- Men det finns alltid möjligheter för nya snabba aktörer. Titta bara vad som hände när pc-marknaden blev mobil, säger Lars Östmarck.

Två svenska företag har byggt egna HTPC. Det ena, Wellton Way, fanns redan för fyra år sedan. Men nu ger företaget upp produkten.

- Det är ett naturligt steg. Vår Broadbandbox var banbrytande och det är vi som sålt flest produkter av detta slag i Sverige. Men idag har många datortillverkare anammat tänkandet, säger Nicolas Persson på Wellton Way.

Till dessa erbjuder nu Wellton Way den programvara som var användargränssnittet till Broadbandbox. Wellton Way blir ett renodlat programvaruföretag.

Den andra svenska tillverkaren, pc-byggaren Network Technical håller på med att ta fram nästa version av sin mediastation Boxter, som körs i Windows.

- Vi samarbetar tätt med Microsoft, säger Sten Sohlé på företaget.

Svenska konsumenter är hittills försummade av de kommersiella aktörerna. Microsofts programvara kommer i svensk version först 2006-2007. Och vid sidan av Wellton Way finns ingen tjänst för automatisk programguide - en viktig funktion i en HTPC.

- Vi kommer att ha en fungerande funktion i höst, lovar Sten Sohlé.

Jan Tångring
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)