JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Hobbybyggare rundar de kommersiella spärrarna

"Affärsmodellerna är inte anpassade till vad som är tekniskt möjligt"

Mediaburkar är en växande nisch bland hobby-pc-byggare. En lockelse är att pc:ns öppenhet ger en möjlighet att ta sig runt de spärrar som finns inbyggda i kommersiella lösningar.
Precis som i datorns barndom sitter hobbyisterna i sina källare och bygger eget. De bygger HTPC (home theater pc) och andra mediaburkar.

- HTPC-byggare är som radioamatörerna eller som de som bygg-de satellitmottagare på sin tid. Det är en hobbyverksamhet och kräver fruktansvärt mycket tid, säger HTPC-entusiasten Robert Palmqvist.

Den som vill ha det perfekta ljudet experimenterar med teknik för att kompensera för imperfektioner hos de egna högtalarna och lyssningsrummet. Den som vill använda ovanliga videoprojektorer experimenterar med bildfrekvenser och format. Delarna till hårdvaran beställs företrädesvis från Tyskland.

- Där är det låg moms och ingen tull. Dessutom är det ett stort utbud och hård konkurrens, vilket pressar priserna.

Hobbyistens perspektiv skiljer sig från de kommersiella aktörernas, som söker affärsmodeller där kunden blir fastlåst vid den egna produkten. Hobbyisten försöker tvärtom utnyttja öppenheten hos pc-plattformen.

- Precis som en pc är styrkan med en HTPC att man kan göra nästan vad som helst, säger Robert Palmqvist.

För Intel är kopieringsspärrar en finess och en del av marknadsföringen mot tillverkarna.

För hobbyisten är kopieringsspärrar ett irritationsmoment som en öppen HTPC ger möjlighet att ta sig runt.

Kinesisk dvd utan spärrar

Den som vill komma runt tekniska spärrar idag, utan att behöva bekymra sig om tekniska detaljer, kan beställa kinesiska dvd-spelare eller HTPC. I Kina är tillverkarna inte lika följsamma mot regelverken.

Men Kina närmar sig internationella handelsavtal. Och den totala friheten kan bara uppnås genom att snickra ihop ett eget system.

Det behöver inte alls handla om piratbruk. Revirteknik och kopieringsskydd blockerar ofta teknikens möjligheter. En dvd-spelare är tekniskt förhindrad att kopiera en film till VHS, även för privat bruk.

Ett annat exempel är att satellit, marknät och kabel-tv-nät sänder digital-tv enligt tre olika standarder.

- Det finns ingen box som kan växla mellan dem, trots att de i princip använder samma teknik, säger Robert Palmqvist.

- Men jag kan bygga en digital-tv med ritningar från Internet som klarar det. Det här är något som folk vill ha men leverantörerna inte kan ge eftersom affärsmodellerna inte är anpassade till vad som är tekniskt möjligt.

Stopp för hårddiskvideo

Amerikanska Tivo sålde sin hårddiskvideo i bara 35 000 exemplar i Storbritannien innan den gick ur produktion.

- Tvingades ur produktion är en bättre beskrivning. Mediadistributörerna gick i taket när Tivo-användare spelade förbi reklamen. Liknande burkar och tjänster skulle sälja som smör i solsken om bara tekniken fick fritt spelrum, säger Robert Palmqvist.

Han är inte främmande för att kommersialisera sin hobby.

- Jag har en hel del idéer till produkter. Det kanske finns något elektronikföretag bland läsarna som är intresserat av att utveckla AV-prylar, säger Robert Palmqvist som till yrket är systemarkitekt på Saab Systems.

Jan Tångring

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)