JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Werner vill vinna igen

Werner Hilliges i Jönköping var med i det vinnande laget när inbyggnadstävlingen Stora Embeddedpriset avgjordes förra året. I år är han med igen - den här gången med ett RFID- system som ska stoppa stölder på byggen.
Varje dag rapporteras 15 till 20 stölder på byggarbetsplatser runt om i Sverige. Det blir nära 6 000 tillgrepp om året. Bara ersättningskostnaderna ligger kring 1,5 miljarder kronor, och därtill kommer kostnader för stillestånd och merarbete.

- Det här är ett verkligt jätteproblem som vi har en lösning på, säger Werner Hilliges på nystartade Safetool.

Hans lösning går ut på att förse alla verktyg på bygget med en RFID-transponder och förvara dem i en container. De anställda får ID-kort med en annan RFID-transponder, som kan öppna containern och checka ut verktygen. All information skickas mobilt via Internet till en server för maximal spårbarhet.
Systemet är uppbyggt i samarbete med såväl byggföretag som fackföreningar i byggbranschen.

Enligt Werner Hilliges hoppas facket att systemet kan stävja svart arbetskraft, eftersom bara vitt anställda - med ID-bricka - kan kvittera ut verktyg.
Företaget, Safetool, är splitter nytt, bildat för att utveckla och marknadsföra systemet. Den publika premiären blir på Tekniska Mässan 19-23 oktober i Stockholm där idéerna ska demonstreras. Där deltar systemet även i Stora Embeddedpriset, en tävling som arrangeras av IM-föreningen, Elektronikindustriföreningen och Tekniq. Den tävlingen vet Werner Hilliges hur det känns att vinna - i fjol var han med i det vinnande laget från företaget Portsystem 2000.

I år har 13 företag skickat in tävlingsbidrag, och därtill 16 studentprojekt i den särskilda studentklassen. Enligt Johan Nordin på IM-föreningens Embeddedsektion är det fler företag men färre studentprojekt än förra året. Juryn har nominerat sex företagsbidrag och lika många studentbidrag.

- Det är nog jämnare bland de nominerade i år. Förra gången var vi i juryn ganska eniga på ett tidigare stadium. I år får vi jobba hårdare, säger han.

På tidigare Tekniska Mässan har elektroniken ofta fört en ganska undanskymd roll. Förra året bröts den trenden, mycket tack vare satsningen på att locka företag inom inbyggda system. Embeddedpriset, som i fjol delades ut på mässan Electronix i Göteborg, kan förhoppningsvis bidra till att stärka mässans elektronikfokus än mer.

Adam Edström

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)