JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ungdomarna tror på elektronikområdet

Elektronik vinner i popularitet bland ungdomar. Det visar ungdomstidningen Aspects årliga attitydundersökning på gymnasiets T- och N-linjer.
Att tidningen Aspects lista över de populäraste branscherna för ungdomar att arbeta i toppas av teknikföretag är inte så överraskande.

Undersökningen är gjord bland elever på gymnasiets tekniska- och naturvetenskapliga linjer. Siffran är trots det inte högre än 45 procent. Hur som helst har den gått upp från fjolåret då den låg på 39 procent.

Även området elektronik har stärkt sin popularitet. År 2003 hamnade området på sjundeplats med 18 procent medan det i år klättrade till en femteplats med 23 procent.

- Men det finns ett stort glapp mellan killar och tjejer. Av killarna var det 31 procent som ansåg att elektronik var en populär bransch men bara fem procent av tjejerna, säger Henrik Freudenthal som är chefredaktör på tidningen Aspect.

I undersökningen "Attityd 2004" har man också ställt frågan om var ungdomarna tror att det är lättast att få jobb om fem till tio år. Även denna lista toppas av teknikföretagen med 50 procent. Elektronikområdet får 33 procent men hamnar ändå inte på mer än sjunde plats.

- Vårdsektorn kom på andra plats och läkemedelsbranschen och byggsektorn placerade sig också högt eftersom ungdomarna tror att det kommer att finnas många jobb där i framtiden. Men eftersom de går på N- och T-linjerna är de inte så intresserade av att jobba inom dessa områden.

Undersökningen bygger på svar från 955 ungdomar från hela landet. De svarande kunde kryssa för mer än ett alternativ varför summan blir mer än 100 procent.
Aspect är en gratistidning för högstadie- och gymnasieungdomar. Den sponras bland annat av intresseorganisationen Teknikföretagen och delas ut på skolor som har N- och T-linjer.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)