JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Surfar på forskningsvision

Wavebreaker heter ett nytt avknoppningsföretag från forskningsinstitutet Acreo. Här ska den kompetens som vunnits i demonstratorprojektet Soctrix tas tillvara.
19 av 25 personer som varit sysselsatta med Soctrix på Acreo Socware Center i Norrköping har gått över till Wavebreaker. Verksamheten är redan i full gång, men finansieringen är ännu inte klar.

- Vi diskuterar med en handfull möjliga finansiärer och räknar med att vara fullt finansierade innan årets slut, säger Patrik Eriksson, vd på Wavebreaker och tidigare utvecklingschef vid Acreo Socware Center.

Tills dess får det personalägda företaget, med Acreo som minoritetsägare, klara sig på eget kapital.

Wavebraker kommer inte - som felaktigt påståtts - fortsätta att utveckla och fullborda den integrerade krets som var tänkt att bli resultatet av Soctrix. Istället satsar företaget på att utveckla och sälja konstruktioner i form av IP-block. Det handlar om lösningar för både rf- och basbandssidan till bland annat nästa generation Wlan.

Får med sig resultaten


- Vi har tillgång till de konstruktioner som tagits fram inom Soctrix, men vi driver inte kombinationen Wlan och 3G vidare.

- Jag tror personligen att det är en bra lösning, men marknaden är inte mogen. Det finns inget genomtänkt på systemnivå som gör det vettigt att integrera de två systemen på kisel ännu, säger Patrik Eriksson.

Systemnivåkunnandet som konstruktörerna fått med sig i bagaget från Soctrixprojektet gör emellertid att företaget kan erbjuda hjälp med hela systemlösningar, ända ner på kislet.

- De flesta IP-bolag gör mindre byggblock till system. Vi levererar komplexa byggblock. Det kan exempelvis vara en komplett radiodel för nästa generation Wlan.

Tänkta kunder är halvledartillverkare, både fabrikslösa och de med egen tillverkning.

I samband med avknoppningen från Acreo har Wavebreaker förvärvat den teknik för trådlös datakommunikation som utvecklats inom ramen för Soctrixprojektet. Det inkluderar alla rf-, blandsignals- och basbandskonstruktioner.

- Vi har köpt IP, medan Acreo har licens att fortsättningsvis använda den gentemot sina kunder, säger Patrik Eriksson.

Än så länge sitter Wavebreaker inhyst hos Acreo. När finansieringen är löst är planen att flytta till egna lokaler, med ett kontor i Norrköping och ett i Lund. I företagets styrelse ingår Christer Svensson, professor vid Linköpings universitet och medgrundare till Optillion och Switchcore, Magnus Danestig, tidigare chef för Acreo Socware Center, samt Roeland Boostoppel, riskkapitalist och konsult inom trådlös datakommunikation och halvledarteknik.

Anna Wennberg

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)