JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Begagnat instrument ofta bästa valet

Varför köpa ett nytt mätinstrument om det går att få ett begagnat som är lika bra, men mycket billigare?
- Jag tycker nog att ett begagnat instrument kan komma ifråga om jag hittar en produkt som motsvarar mina krav, säger Michael Palmgren, försäljningschef för test- och mätinstrument på Agilent i Sverige.

I det inkluderar han bland annat att instrumentet ska vara fräscht, du ska få fulla garantier och det ska vara kalibrerat med spårbarhet. Många ger garanti i 3 månader, andra i 12 månader. Ofta går det dessutom att köpa till tilläggsgaranti.

Leveranstiden är också en mycket viktig parameter. Nya instrument har ofta en leveranstid på 8 till 12 veckor som standard. Ett begagnat instrument tar som regel mellan några dagar och tre veckor. Allt beroende på om det finns i lager eller inte.

Priset är också viktigt. Ofta kostar ett begagnat instrument 20 till 40 procent mindre än ett nytt. Men ibland är rabatten lägre, ibland betydligt högre. Efterfrågan styr. Om leveranstiden är kritisk, kan ett högre pris mycket väl vara motiverat. Det finns dock tillfällen då det inte är någon större vits att söka efter begagnat. Det säger sig självt att det inte går att få tag på de allra nyaste instrumenten. De flesta som finns att få är runt två år eller äldre, men det går att hitta de som är nyare.

Det kan vara svårt att hitta fler än tre till fyra likadana instrument med exakt samma tillval i begagnat skick. Behöver du fler är det oftast nytt som gäller, även om Rf Partner säger sig kunna leverera upp till tio exemplar av samma instrument.

Så gott som nytt

Anna Wennberg

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)