JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tre minuter med Anna Svärdemo-Alander ...

...på Elektronikindustriföreningen som tillsammans med IM-föreningen dragit igång en offensiv för att stärka kompetensen och konkurrenskraften inom elektronikbranschen.
Vad är det ni ska göra?

- Vi, det vill säga Elektronikindustriföreningen som representerar de tillverkande företagen och IM-föreningen som samlar de säljande företagen, träffades i januari. Vi konstaterade då att vi var eniga i mycket.

- Produktionsteknik var ett tema som dök upp på mötet och nu bjuder vi in även andra till en halvdag om produktionsteknik den 16 september.



Varför just produktionsteknik?

- Det är en nyckelfaktor för att bevara den kompetens som finns i landet. Dessutom är det flera EU-direktiv på gång som berör produktionsbranschen.

- Vi har bjudit in Anders Kinnander som är professor i produktionsteknik och Hans Reich som är programdirektör för proDesign. Båda påstår att företagen kan öka produktiviteten med 30 till 50 procent med enkla åtgärder.

- Vi vill att deras presentationer ska få igång en debatt kring produktionsfrågorna på mötet.



Ni försöker också påverka politikerna?

- Inom Svensk Industriförening, där EIF ingår, har vi gjort en kartläggning av hur underleverantörerna har det. Den visar bland annat att de mött storföretagens krav på sänkta kostnader genom att minska sina vinster. Det innebär att de inte står så väl rustade när konjunkturuppgången nu kommer och de behöver investera igen.

- Vi har också etablerat en dialog med näringsdepartementet för att påverka beslutsfattarna. Många tror säkert att det inte finns någon svensk elektronikindustri efter Ericssons alla fabriksnedläggningar.



Blir det någon fortsättning?

- Det handlar om att bygga en plattform, att knyta kontakter. IM-föreningens medlemmar är ju leverantörer till Elektronikindustriföreningens medlemmar.

- Vår tanke är att tillsammans arbeta både långsiktigt och kortsiktigt med frågan. Vi hoppas på att det blir mer, med det beror på hur det här mötet faller ut. Vi tar en aktivitet i taget. Per Henricsson

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)