JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Novosense kapar EKG-sladdarna

Patentsökt mätteknik, billig produktionsteknik och trådlös dataöverföring är tre viktiga ingredienser för nystartade Lundaföretaget Novosense som vill kapa sladdarna till EKG-apparterna.
Du har säkert sett det på tv. Ett akutrum på ett sjukhus fyllt med medicintekniska apparater och i sängen ligger en patient med ett ormbo av sladdar och slangar. Kameran zoomar över till en flimrig skärm där EKG-kurvan ödesmättat rullar fram. Scenerna brukar vara dramatiska. Men kanske blir det lite tråkigare i framtiden om Novosenses vision blir verklighet.

Företaget håller på att utveckla ett EKG-system där kablarna mellan elektroderna på patienten och centralenheten är ersatta med trådlös radiokommunikation.

Nu är det inte så enkelt att bara kapa kablarna eftersom mätelektroderna som klistras fast på patienten måste stå i förbindelse med varandra via en gemensam referens. De trådlösa EKG-system som finns idag har en centralenhet fäst på patienten och därifrån går en sladd till var och en av elektroderna. Beroende på EKG-typ kan det vara upp till 12 elektroder.

- Sladdarna river lätt loss elektroderna och det kostar mycket arbete och kvalitet att sätta fast elektroder som lossnat. Dessutom kan man tappa EKG:et när en elektrod lossnar, säger Tommy Skoog som är vd för Novosense.

- Vi ställde oss frågan om det verkligen ska behöva se ut så här när man kopplar upp ett EKG.

Och svaret från Novosense är nej.

- Fredrik Sebelius på Lunds tekniska högskola har utvecklat en ny mätmetod som gör att man kan ta bort den traditionella referenssignalen.

Behöver 20 till 30 miljoner
Därmed går det att kapa sladdarna och skapa ett system med trådlös dataöverföring från varje elektrod direkt till centralenheten.

- Vi har gjort inledande kliniska tester som visar att EKG-kurvorna uppmätta med den nya mättekniken ser likadana ut som från traditionella system. Nu går vi vidare med större tester.

Samtidigt jobbar Tommy Skoog med att leta riskkapital. I en första vända hoppas han få in mellan 20 och 30 miljoner kronor. Det behövs cirka 20 miljoner för att ta fram en färdig produkt. Ett arbete som förväntas ta två år. Sedan behövs ytterligare ett antal miljoner för att marknadsföra produkten.

Systemet är tänkt att bestå av en centralenhet som kan betjäna cirka 20 patienter. Själva elektroderna får en yta på ett par kvadratcentimeter och tjockleken får inte vara mer än fyra-fem millimeter.

- Det är mindre risk att de lossnar om de är små och lite böjbara.

Elektroderna aktiveras när de tas ut ur förpackningen och de fästs på patienten i en bestämd ordningsföljd på samma sätt som idag. Batteriet räcker normalt ett dygn.

För att vara konkurrenskraftiga får elektroderna inte kosta mer än ett par tior och för att komma dit tänker man använda billig produktionsteknik och enkel radioteknik som utvecklats av Acreo.

Novosense har fem delägare, det är forskningsbolaget Acreo, medicinföretaget Tilly Medical, Protego som är mest känt för alkolås, Fredrik Sebelius som utvecklat mätmetoden och Tommy Skoog som startade Acros Lundafilial för tre år sedan och som jobbat inom både IT- och medicinindustrin.

Per Henricsson

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)