JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Wimax i mobiltelefonen år 2007
Intelchefer berättar om företagets framtidsplaner. Wimax ska varken hota Wifi eller UMTS

Wimax har fått en god standardisering genom Intels försorg. Tekniken kommer att kunna ge trådbundet bredband en god match.Det är budskapet från Intel.
Wimax inkräktar på en del av de användningsområden som mobiloperatörerna vill se för 3G-tekniken UMTS. Men Intel marknadsför Wimax som ett komplement till 3G. Som konkurrent utmålas istället trådbundet bredband.

- Det är många städer som tröttnat på allt dikesgrävande, säger Jim Johnson, chef för området trådlösa nät på Intel.

- Det kostar nära tusen dollar att dra bredband till ett hus via tråd, säger Howard Bubb, chef för området kommunikationsinfrastruktur.

- Med Wimax behöver ingen tekniker eller installationsbil hälsa på ditt hem. Du går själv till datorbutiken eller handlar på nätet en liten mottagarenhet som du sätter upp hemma. Sedan har du bredband!

År 2006 kommer bärbara datorer ha Wimax, och år 2007 kan vi komma att se mobiltelefoner med både Wimax, Wifi och 3G inbyggt. Allt enligt Intel, som tror att prisutvecklingen på Wimax ska följa samma kurva som Wifi.

Nästa år släpper Intel stöd för 802.16e, som ger skalbar hastighet, alltså möjligheten att välja mellan batterislukande bredband och långlivad lågkapacitet. Eller lika viktigt: stora eller små celler.

Båda dessa möjligheter är viktigt för Wimax i mobiltelefoner och andra batteridrivna apparater.Samtidigt satsar Intel på Wifi i sin Centrinoplattform för bärbara datorer.

- Jag hatar ordet "aldrig", säger Jim Johnson som svar på frågan om Wimax på sikt kommer att ersätta Wifi.

"Nära teoretiska gränsen"

Han ser Wifi och Wimax som kompletterande, optimerade för olika uppgift. En Wimax-basstation ska ge bredband till hus. Wifi ska sprida det vidare till rummen i husen.

Howard Bubb tror att Wimax kommer blir en långlivad standard.

- OFDMA ligger nära den teoretiska gränsen för hur många bitar som ryms på en given bandbredd. Wimax är så effektiv att det inte finns någon tydlig anledning att kasta ut den.

Tidigare försök att lansera trådlöst bredband har misslyckats. Varför ska Wimax lyckas?

- Svaret är ett ord: standardisering, säger Howard Bubb.

- Den viktigaste frågan när det gäller Wimax det senaste året har varit att spika standarden. Nu när den frågan är löst kommer vi under de kommande 12 månaderna att få se många produktlanseringar byggda på våra och andras kretsar.

Jan Tångring
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)