JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. En biljon instruktioner per sekund år 2010
Strömsnål parallellism och inte gigahertz ska öka prestandan i Intels processorer

Intels tidigare fixering vid processorfrekvens kastas nu definitivt i papperskorgen. Moores lag har gett fri tillgång till transistorer. Det ska utnyttjas till parallellism.
"That's why we are here talking to you guys!" Det är svaret från Intels strömsparguru Shekhar Borkar på frågan om Intels kommande processorarkitekturer inte kräver att branschen börjar tillverka strömförsörjning som levererar flera och flytande spänningar.

Och så ligger det till. Branschen är på Intels mässa för att få tips om vilka planer Intel smider. Intels makt över pc-industrin är stor. Den som vill vara med i leken gör klokt i att lyssna och anteckna.

Mässans mest svindlande tips är "en Tips" vilket betyder "ett tusen miljarder instruktioner per sekund", en terainstruktion. Så lyder Intels prestandamål för pc-processorn år 2010. Dagens processorer klarar bara några få Gips.

Det finns ingen tvekan i Shekhar Borkars röst när han levererar sitt Tipstips. Han vet redan hur det ska gå till.

Notera för det första hans expertis: strömsnålhet. Det är talande.Tipsprocessorn har samma effektbudget som dagens processorer, 35 dollar. Det räcker bara till att stoppa in och kyla bort hundra watt.

Förbättrad processteknik, strömgrindning, mera cacheminne och chips med olika spännings- och klockzoner. Så ska prestanda öka medan effekten hålls konstant.

Och framför allt: glöm jakten på klockfrekvens. Nu är det är parallellism som gäller.

Dubblera ett kretsblock och halvera frekvens och spänning så får du samma jobb utfört på samma tid, men med bara en fjärdedel av energin. Så ser den magiska tumregeln ut som ska ge oss Tipsprocessorn.

Intels processorer för både pc, server och bärbart kommer att ha två kärnor nästa år. Det är bara en liten försmak av den parallellism som komma skall.
Jan Tångring


Jan Tångring
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)