JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Accilon drar igång på allvar
Lanserade polarimeter på mässan

Bland det fåtal svenska företag som ställde ut i egen monter i mässhallen var Göteborgsföretaget Accilon det färskaste. Mässan var något av ett startskott för företaget, som visade upp sin första produkt: en brusmätare som mäter polariseringen hos en signal.
- Det som är speciellt med vår mätare är att den mäter bruset i bandet. Den traditionella tekniken är spektrometer, som mäter vid sidan om det band som ska kontrolleras, berättar Henrik Andersson på Accilon.

Signalen ut från en laser är alltid polariserad, medan det brus som uppstår vid fel är opolariserat. Polariseringen hos ljuset är därför ett bra mått på signalkvaliteten. Accilons övervakare är tänkt att sitta i stamnät, direkt efter en förstärkarsektion, för att kunna larma om något går sönder. Polarimetern har en inbyggd webbserver, för att kunna larma på distans.

Behöver bara 1 procent ljus
- Det händer ofta att det blir problem på fjärrlänkar. Med den här kan man se både om det blir något fel på en komponent eller om en fiber är av. Även en liten degradering av signalen syns, säger Henrik Andersson.

Mätaren behöver bara 1 procent av ljuset som ska mätas, och eftersom man ändå vill ha en "lagom" utnivå från förstärkaren är ljusförlusten inte något problem. Den första versionen av Accilons produkt har bara en kanal. Nästa steg är ett svepbart filter.

Ska bli kompaktare
- Det här är litet av "proof of concept" för oss, en utvärderingsprodukt. Den skarpa produkten ska vara betydligt kompaktare och klara fler våglängder.

Henrik Andersson är nöjd med mässan, med vissa förbehåll.

- Vi har fått en del kontakter. Men fortfarande finns det en pessimism i branschen, och många tycker att vår produkt ligger en bit in i framtiden.

Elias Nordling
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)