JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Opto - mer än telekom
Sensorer, försvar och biomedicin alternativa marknader

David Payne, forskare på Optoelectronics Research Center, levererade inför en fullsatt salong idéer på alternativa marknader för fiberoptik i väntan på att telekom ska hämta sig. Bioteknik, sensorer och militärtillämpningar var exempel, men han varnade för att inte stirra sig blind på tekniken, utan koncentrera sig på tillämpningen.
De två sista bokstäverna i Ecoc står för Optical Communication, och därför var det väl knappast någon överraskning att fokus för konferensen låg tungt på telekommunikation. Men när telekomkonjunkturen ser ut som den gör är det få som är för fina för att sprida sig till andra marknader, och till dem kom David Payne med goda råd och idéer.

- De flesta här har väl fått sina törnar av telekommarknadens boom-bust. Jag tror inte att telekom kommer tillbaka före 2007. Men vi har en fantastisk teknik som kan användas till annat.

Sensorer för energibranschen
De frågor han ställde sig var, kan man utnyttja de enorma investeringar som gjorts i telekom till andra marknader, vad måste man tänka på dessa marknader, och kan man ta med sig erfarenheter från dessa marknader tillbaka till telekom?

Svaret på den första frågan är enligt David Payne ja. Han räknade upp en lång rad tekniker och marknader där telekomutrustning kan anpassas till att användas till andra tillämpningsområden. Två exempel rörde sensorer för energibranschen.

En optosensor baserad på "stulen" telekomteknologi används idag för att finna och mäta olja i oljekällor.

- Oljekällor utnyttjas i dag typiskt bara till 30 procent innan det blir för svårt och dyrt att utvinna resten. Om man kan öka utnyttjandegraden med bara ett par procent har man en marknad.

Billigaste tekniken vinner
Det andra exemplet ligger närmare till hands för svenska förhållanden. I vindkraftverk är det viktigt att mäta temperaturen i kraftkabeln för att maximera verkningsgraden och hindra skador. Även här har före detta telekomteknik kommit till nytta.

Regel nummer ett för sensorer är dock enligt David Payne att sensorer är en marknad, inte en teknik. Den billigaste tekniken vinner, och optoteknik har ofta ett kostnadsproblem.

Enligt David Payne finns det en rad intressanta utmaningar för optoforskningen om man vill ge sig in på områden utanför telekombranschen. Han tar ett exempel från bioteknikbranschen.

- Människor är skapta olika, och därför är biokemi ofta approximativt i stället för exakt. Frågan är, kan vi använda oss av approximativ optik, i stil med elektronikens fuzzy logic?

Engångssensor utmaning
En annan utmaning som vårdsektorn bjuder på är billiga engångssensorer som är enkla att använda. Helst ska de kosta under 10 dollar.

Fiberlaser är ett område som David Payne tycker att optotillverkarna borde titta närmare på. En fiberlaser kan till låg komponentkostnad generera en stark laser med hög verkningsgrad. En 750 W fiberlaser klarar att skära igenom 3,5 cm stål. En på 10 kW används idag för att förstöra landminor och odetonerad ammunition på avstånd. Men om man i stället försöker förfina tekniken finns potential för laserprojektorer med bara ett par watts effekt.

Elias Nordling
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)