JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. ATCA växer men inte gränslöst
Strategikonsulten: Ericsson bör passa sig för Japan och Kina

Bakplanstekniken ATCA, Compact PCI, och asiatiska tillverkare. Det är framtiden för telekombranschen, tippar strategikonsulten Lars Johan Larsson
1,5-2 miljarder euro. Så mycket är marknaden för bakplanstekniken Advanced TCA (ATCA) värd i Europa år 2010.

Prognosen kommer från strategikonsulten Lars Johan Larsson. Hans efterforskningar i frågan finansieras av bland andra Intel Communication Alliance.

Siffran innebär en snabb tillväxt för ATCA som nu startar från noll. Men inte lika snabb som prognosen om en världsmarknad på 20 miljarder dollar från marknadsundersökaren Crystal Cube, som har en annan uppfattning om var tekniken är tillämplig. Enligt Lars Johan Larsson är andra lösningar effektivare i bland annat serverfarmar och IP-routers.

Lars Johan Larsson har ett kvartssekels erfarenhet av elektronikbranschen. En gång i tiden var han med om att definiera busstandarden VME som nu är på väg att gå ur tiden.

- Den har haft en livslängd på oerhörda 20 år, säger Lars Johan Larsson.

Växer gör istället Compact PCI. PCI växer visserligen svagt men kommer snart att nå sin topp och vända nedåt när PCI Expresslösningar tar över.

Lars Johan Larssons prognoser bygger på intervjuer och på en analys av tekniken. Frågor som huruvida 10 Gbit Ethernet kan, eller inte kan, bära OC12- till OC48-länkar har avgörande betydelse för fram-tiden.

Den som gör prognoser måste alltid, påminner Lars Johan Larsson, skruva upp prestanda till morgondagens nivåer. Om det tar tre gånger längre tid att utveckla en asic än en FPGA-lösning, betyder det att prestandaskillnaden hinner ätas upp av Moores lag under det år som asic-lösningen släpar efter.

Vem kommer då att leverera morgondagens telekomteknik? Vi kan inte räkna med fortsatt dominans av Ericsson, Nokia och Siemens. Japanerna är starka och framför allt kan kinesiska företag som Huawei och ZTE komma att blir stora spelare, enligt Lars Johan Larsson.

Jan Tångring
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)