JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Branschpris till magnetlyft
Det blev Holdit ML, den elektroniskt styrda kombinationen av permanent- och elektromagneter från Svenska Magnetfabriken, som tog hem Stora Embeddedpriset på Tekniska Mässan.
- Jag vill tacka alla inblandade, men mest min far Ola Gustafsson. Det är han som är den verkliga hjärnan bakom magnetlyften.

Magnus Gustafsson, vd på Svenska Magnetfabriken i Hallstahammar, var närmast rörd då han tog emot Stora Embeddedpriset på Tekniska Mässans galakväll av jurymedlemmen Maria Månsson från Elektronikindustriföreningen.

- Alla sena kvällar och nätter vi slitit - tänk att de ledde ända hit.

Den prisbelönta lyften, Holdit ML 400, är tänkt att sitta i en travers eller en truck. Den kan lyfta plåtar, balkar, stänger eller rör upp till 400 kg. Donet innehåller såväl permanentmagneter som elektromagneter och hemligheten sitter i det mikroprocessorbaserade styrsystemet.

En finess är att donet är batteridrivet, vilket gör det oberoende av kablar som kan skadas. Operatören styr det hela från en handhållen radio.

Känsligheten är så bra att donet kan lyfta en plåt i taget från en stapel. Andra magnetlyftar magnetiserar hela högen av plåtar.

Säkerheten är genomtänkt på flera sätt. Magnetiseringen behålls även om donet skulle tappa strömtillförseln. En inbyggd våg rapporterar till operatörsradion och ser till att maxlasten inte överskrids. Skulle lasten hänga snett kan den inte lyftas, och magneterna kan inte heller manövreras under lyftets gång.

Priset erhölls i hård konkurrens. Juryns ordförande Johan Nordin berättar att valet var mycket svårare i år än förra året då priset delades ut för första gången.

De övriga fem tävlande utgjordes av ett sänglarm för långvården från Wespot, ett stöldskydd från Pinpoint, ett kylövervakningssystem från Azent, ett verktygsstöldskyddssystem från Safetool samt en apparat som automatiskt extraherar de mest spelade låtarna från favoritradiostationen och gör om dem till MP3-filer, från Popcatcher.

Adam Edström
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)