JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ta ansvar för ingenjörshögskolan
Häromdagen åkte jag ut till Haninge för att hälsa på Piotr Kolodziejski. Han undervisar i elektronik och inbyggda system på ingenjörshögskolan vid KTH Syd.

Piotr är orolig för utbildningens framtid, se "Tre minuter med..." på sidan 6. Han menar att ingenjörshögskolan riskerar att diffundera bort och bli ett slags "civilingenjör light".

Det handlar, förstås, delvis om pengar. Systemet med anslag utifrån "Hås och Håp", helårsstudenter respektive helårsprestationer, gynnar definitivt inte praktiska, materialintensiva utbildningar, i synnerhet inte när studentunderlaget sviktar. Piotr är i och för sig en driftig karl som lyckats ragga en del industripengar till komponenter, kretskort och labbutrustning. Men de senaste årens lågkonjunktur har tärt hårt på sponsringsmöjligheterna. Och i anslagstilldelningen finns inget som buffrar när antalet studenter min-skar - idag finns 180, för några år sedan var antalet över 500.

På sikt kan lärarsituationen bli ett lika stort problem som finanserna. När utbildningarna startades i slutet av 1980-talet - som ersättare för den fyraåriga tekniska gymnasieutbildningen - så rekryterades en kader lärare med gedigen industrierfarenhet, i akt och mening att ge utbildningen en praktisk karaktär. Sedan dess har dock det gängse akademiska synsättet dominerat, det vill säga att forskningsmeriter har vägt tyngre än pedagogiska eller industriella meriter vid tjänstetillsättning. Med resultat att ingenjörshögskolans praktiska särart naggats i kanten.

Piotr och hans lärarkolleger gör vad de kan för att bibehålla och förbättra utbildningen. Men ska utvecklingen vändas så behöver de hjälp från industrin. De industriföreträdare som så ofta säger att de uppskattar ingenjörshögskolan och att de gärna anställer folk med examen därifrån måste tydligare än tidigare påpeka för såväl högskolorna som utbildningsdepartementet att ingenjörshögskolan behövs. Bristen på sådan dialog är också ett viktigt skäl till att Piotr och flera med honom nu känner att utbildningen är hotad.

Adam Edström
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)