JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Intrinsic köper SiC-specialisten AMDS
Den privatägda amerikanska kiselkarbid- och galliumnitridspecialisten Intrinsic har förvärvat AMDS, Advanced Micro Device Solutions. Företaget bildades i januari 2001 för att kommersialisera resultat från Acreos kiselkarbidforskning.
- Det här ger oss en stor och stabil ägare vilket gör det lättare för oss att övertyga våra kunder. Samtidigt får vi tillgång till fyratumssubstrat sex till tolv månader innan de är kommersiellt tillgängliga.

Det säger en glad Chris Harris som var med och grundade AMDS.

Fokus för AMDS har varit att utveckla bredbandiga effektförstärkare baserade på kiselkarbidtransistorer.

- Intrinsic är ett rent materialbolag så vi ska fortsätta med det i Sverige och vi räknar med att anställa två, tre personer fram till årsskiftet och ytterligare tre, fyra nästa år.

Kislekarbidkretsar tillverkas fortfarande i tvåtumsprocesser så en tidig tillgång på fyratumssubstrat ger en marknadsmässig fördel.

- Vi kommer att fortsätta tillverka på ett foundry i Skottland. Det är en fördel att inte ha all produktion i USA eftersom de har hårda exportrestriktioner, säger Chris Harris.

Det lite paradoxala är att substraten inte omfattas av restriktionerna varför dessa kan processas i Skottland utan problem.

AMDS har en förserie av transistorerna, som konstruerats in in bredbandiga, effektförstärkare, ute hos kunder för prov. Tillämpningarna finns inom bland annat radar, industriell mikrovågsuppvärmning och bredbandig kommunikation som 3G-nät. Även kraftförsörjning som DC-DC-omvandlare är en intressant tillämpning.

- Än så långe handlar det om provkrestar men produktionsstarten är planerad till första kvartalet nästa år, säger Chris Harris.

Transistorerna ger i ett första utförande 25 W vid 2,5 GHz. De har samma förstärkning över ett band på 500 MHz.

- Vi jobbar på att ta fram en variant som ger det dubbla. Vi har redan sett att det går men det dröjer ungefär ett år innan vi fått ordning på reproducerbarheten och kan börja leverera till kunder.

Per Henricsson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)