JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Fördubblad prestanda i Agilents oscilloskop
Med en bandbredd på 13 GHz och en samplingshastighet på maximalt 40 GSa/s har Agilent tagit en klar ledning over konkurrenterna i den ständiga jakten på bättre prestanda.
- Vi bestämde oss för en tre, fyra år sedan att dominera toppsegmentet och för två år sedan lanserade vi en modell med 20 GSa/s på alla kanalerna. Nu fördubblar vi prestanda med den nya DSO8000-familjen, sager Peter Kasenbacher på Agilent.

På utsidan märker man ingen skillnad jämfört med föregångarna i Infiniiumfamiljen men inuti är det mesta utbytt.

- Det är en helt ny arkitektur för att klara av de högre samplingshastigheterna.

Peter Kasenbacher är också snabb med att betona att den analoga bandbredden verkligen är 12 GHz och att signalprocessorn bara används för att lyfta bandbredden ytterligare en gigahertz till 13 GHz i toppmodellen.

- Det har förekommit en del skitsnack om hur dsp:n används, säger han. (Se Elektroniktidningen nr 13/ 2004, sid 22)

Den primära målgruppen för de nya oscilloskopen, vars prislapp startar på 81 000 euro, är konstruktörer av snabba seriebussar. Men instrumenten kommer säkert också att locka rf-konstruktörer, utvecklare av optokomponenter liksom forskare.

- Signalerna är mer sinusformade än fyrkantsvågor i snabba seriebussar med en bandbredd på ett par gigabit. Därför är det viktigt att kunna mäta på tredje och femte övertonen.

Tre modeller

Toppmodellen DSO 81204A klarar tredje övertonen på en buss med 8 Gbit/s och femte övertonen på en buss med 4,8 Gbit/s.

Oscilloskopen finns i tre modeller med en analog bandbredd på 10 GHz, 12 GHz och 13 GHz. Alla har fyra kanaler och en maximal samplingshastighet på 20 Gsa/s när samtliga kanaler används. Om man går ner till två kanaler ökar den maximala samplingshastigheten till 40 GSa/s.

Minnet är 256 kSa/kanal i grundutförandet men kan byggas ut till 1 MSa/kanal. Det finns också tillägg som ger 64 MSa. Dock kan man med fullt utbyggt minne inte sampla snabbare än 4 GSa/s.

- Tyvärr blir det för dyrt att ha ett så stort minne som klarar full hastighet, sager Peter Kasenbacher.

För att oscilloskopen ska vara praktiskt användbara har Agilent också tagit fram nya probar med 12 GHz analog banbredd. Det finns bland annat en differentiell SMA-prob, en differentiell prob som löds fast och handhållen, differentiell prob. Den senare har en ingångskapacitans på 220 fF.

- En unik funktion som vi är stolta över är vektorsignalanalysatorprogrammet. Genom att köra det förvandlas oscilloskopet till en realtidsanalysator där man kan studera signalen i valfri domän.

Funktionen kan användas för att studera bredbandiga kommunikationssystem med till exempel hoppande signaler, UWB-system eller radarsystem.

Leveranserna börjar i december.

- Men vi har redan sålt så mycket att om du beställer idag kan vi leverera först i februari, sager Peter Kasenbacher.

Per Henricsson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)