JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tre minuter med Björn Nilsson på Free2Move
Han är en av 14 personer som fått pengar av KK-stiftelsen för att doktorera. Arbetet sker på Free2Move och utförs i samarbete med Högskolan i Halmstad.
Hur mycket pengar rör det sig om?
- 1,6 miljoner kronor. Det ska räcka till sommaren 2008, då jag ska disputera. Doktorandtjänsten är på 80 procent, övriga 20 procent ska jag ägna åt mina ordinarie arbetsuppgifter här på Free2Move.

Vad ska du forska på?
- Free2Move arbetar en hel del med RFID. Här finns det två varianter, passiv RFID som inte kräver ström, och aktiv RFID som är batteridriven. Jag ska arbeta med den senare. Målet är att ta fram en liten, billig och strömsnål RFID-etikett. Vi har lösningar i dag, men de består av flera kretsar och går aldrig att få ner till önskvärt pris.

Vilket är det önskvärda priset, och de andra konstruktionsparametrarna?
- Målet är att komma under en dollar, kanske till en halv dollar. Drifttiden är också viktig. Storleken måste vara liten, och det gäller även batteriet. Därför måste kretsen vara extremt strömsnål. Den ska dra en mikroampere eller mindre i viloläge, och några milliampere vid full drift, vilket bara blir under korta stunder. Datamängden är definierad till ungefär 2000 temperaturvärden.

Hur ska ni samarbeta med Högskolan i Halmstad?
- Högskolan har sökt pengar till ett labb för asic-konstruktion. Det är en förutsättning för min doktorandtjänst att jag kan arbeta i deras labb och använda deras konstruktionsverktyg. Jag ska inte hålla i någon undervisning, men däremot ska jag handleda examensarbetare under doktorandtiden.

Elias Nordling
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)