JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. För stora halvledarlager
Lagren av halvledarkomponenter fortsatte att växa under årets tredje kvartal, trots att halvledartillverkarna dragit ned på produktionstakten, rapporterar det amerikanska analysföretaget iSuppli.
Ingen som följt rapportfloden de senaste månaderna har kunnat undgå hur de globala halvledartillverkarna fått justera ned sina prognoser för tredje kvartalet 2004. De första justeringarna kom redan i september och följdes sedan av en andra omgång mot slutet av månaden.


Efterfrågan har helt enkelt mattats av snabbare än vad prognosmakarna förutspådde i början av året. Och trots att lagernivåerna i ett historiskt perspektiv är låga så tynger de ändå resultaten för halvledartillverkarna.


Tongångarna var helt annorlunda under fjärde kvartalet i fjol när beställningarna var större än tillgången vilket resulterade i ett negativt lagersaldo på 664 miljoner dollar. Detta ledde till att halvledartillverkarna trampade gasen i botten.

Första kvartalet i år inleddes med i stort sett tomma lager. Värdet låg under första kvartalet på försumbara 12 miljoner dollar enligt iSuppli.
När signalerna om avmattning kom i mitten av andra kvartalet reagerade visserligen halvledartillverkarna, men inbromsningen var för svag, enligt iSuppli.


Nu spår analysföretaget att lagren betas av under fjärde kvartalet i år eller i varje fall under första kvartalet nästa år. Enligt analysen uppgår värdet på lagren till 1,1 miljarder dollar, vilket är en ökning på 311 miljoner dollar, eller 38 procent, från andra kvartalet.


Huvuddelen, eller 85,7 procent, av alla komponenter som ligger och värmer hyllorna finns hos halvledartillverkarna. Resten befinner sig hos distributörer, elektroniktillverkare eller kontraktstillverkare.


Även om iSuppli är säker på att lagren är borta om två till fem månader så innebär det inte att allt är frid och fröjd. Efter två kvartal med en tillväxt på 5,8 respektive 1,8 procent spår iSuppli att tillväxten för kvartal ett nästa år blir blygsamma 0,02 procent. För helåret 2005 förväntas tillväxten landa på 9,6 procent vilket är klart lägre än för innevarande år då tillväxten spås bli 25,4 procent.

Per Henricsson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)