JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tre minuter med Bo Hammarlund på Cernolux,
ny försäljnings- och marknadschef på det årsgamla optoföretaget Cernolux. I bagaget har han 20 års erfarenhet av optobranschen, bland annat sex år som forskare på Acreos föregångare IM och därefter som säljare på olika företag, bland annat Lucent, Multiplex och nu senast Wavesplitter Technologies.




Vad ska du göra?
- Jag ska bearbeta alla tillverkare av WDM-system, som Lucent, Nortel, Alcatel, NEC, Hitachi och Fujitsu men även svenska företag, till exempel Lumentis. Det är ungefär samma arbetsuppgift jag haft de senaste åtta åren när jag arbetat för amerikanska företag.



Vad är det ni gör på Cernolux?
- Vi har tagit fram en avstämbar optisk add/drop multiplexer för WDM-system. Det är en komponent med fyra portar som används för att tappa av och lägga till en valfri våglängdskanal.



Vad gör produkten unik?
- Det är en helt ny typ av fiberbaserad komponent som är mycket respektingivande. Kunderna kan spara tiotusentals dollar när de installerar den.

- Med dagens teknik får man stora förluster när man tappar av en kanal. Normalt måste man därför dela upp kanalerna, justera dem individuellt och sedan lägga ihop dem igen. Det kräver en massa komponenter, drar effekt och är dyrt att administrera.



Hur lång har produktutvecklingen kommit?
- De första prototyperna ska vara klara i januari.

- Men jag har sagt till mina kollegor att de inte ska gå runt och tro att det dröjer till nästa år med beställningar. Det kan gå mycket snabbare.



Har ni tillräckligt med kapital?
- Vi har tillräckligt med pengar för att sätta ihop prototyperna men vi behöver en till finansieringsrunda för att kunna bygga kundrelationer.

Per Henricsson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)