JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tobaksodling lika viktigt som IT-forskning för EU
EU måste öka insatserna på IT-området. Det var huvudbudskapet på den årliga konferensen för det av industrin initierade forskningsprogrammet Medea+.


- EU:s totala budget är på cirka 93 miljarder euro per år. Av det går 45 miljarder till jordbruksstöd vilket inkluderar stöd till tobaksodling på en miljard euro. Det är lika mycket som EU lägger på att utveckla IT-industrin, inklusive halvledarsektorn, säger Arthur van der Poel som är styrelseordförande i Medea+.

- Det här är ett förhållande som vi har starka åsikter om och som måste debatteras.

För två år sedan, vid EU:s toppmöte i Barcelona, kom medlemsländerna överens om att öka utgifterna för forskning och utveckling till 3 procent av bruttonationalprodukten.

- Trots det tappar Europa jämfört med USA och Japan. Vi ligger kvar på samma nivå som 1997 medan omvärlden ökar sina utgifter för forskning och utveckling, säger Arthur van der Poel.
När de första fyra åren av det åttaåriga forskningsprogrammet Medea nu summeras kan man konstatera att de 288 deltagande företagen, forskningsinstituten och högskolorna lagt ned 13 855 manår.

Insatsen har fördelats på 54 projekt och det största teknikområdet räknat i pengar har varit litografi för halvledarändamål. På applikationsområdet har lejonparten av finansieringen gått till snabba kommunikationstekniker, bland annat ADSL.

Även om Medea+ och dess föregångare Medea och Jessi lett till att Europa nu har tre halvledartillverkare bland de tio största i välden finns det rum för självkritik hur forskningspengarna spenderats.

- Flera områden som vi lagt mycket pengar på har lett till teknik som visserligen fungerat men som inte blivit kommersiellt framgångsrik.

Exempel som Arthur van der Poel tog upp var 42V bilelektronik och litografi med extremt UV-ljus.

Han anser också att antalet små och medelstora företag som deltar i Medea är för litet. I första omgången var det bara 12 procent. Ambitionen är att öka andelen i fas två som startar nästa år.

För närvarande är man i full färd med att utvärdera ansökningarna.

- Vi ska också försöka att koordinera projekten bättre med EU:s ramprogram för att minimera risken för dubbelarbete.

Uppgiften för Medea+, som initierats och drivs av industrin, är att staka ut riktningen för forskningen på halvledarområdet och att välja ut vilka projekt som ska få klartecken.

Organisationen Medea+ har dock inga egna pengar att dela ut. All finansiering sker av de deltagande företagen själva eller av lokala myndigheter. I Sverige är det Vinnova som står för den statliga finansieringen.

Per Henricsson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)