JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Två sorters processorer i multiprocessor från Sony, IBM och Toshiba
Ledtrådar ur patent och platsannonser

Den ännu hemliga arkitekturen Cell kan anas i patent och forskningsrapporter. Den består av ett antal pusselbitar som kan sättas samman till olika processorer.

Fyra Powerprocessorer, var och en med åtta hjälpprocessorer. Så kan en Cellprocessor se ut.

Hittills har det varit snålt med information kring arkitekturen. Mer information lovas under en konferens i februari 2005.

Tills vidare ska följande skiss tas med en nypa salt. Den kommer från intresserade nätmedborgare som analyserat patent, rapporter och platsannonser från företagen.

En Cellprocessor består ett antal processorelement (PE), upp till fyra i vissa skisser.

En PE har en 1024 bitars buss till vilken kopplas ett stort DRAM, en 64-bitars Powerprocessor och ett antal hjälpprocessorer kallade Additional Processing Units (APU), eller "synergistiska" processorer i IBM:s senaste pressmeddelande.

En APU har 128 kbyte SRAM, fyra flyttals- och fyra heltalsaritmetikenheter, samt 128 register på 128-bitar.

Den Cellprocessor som ska sitta i Sony Playstation 3 har en extra pusselbit, en grafikaccelerator från Nvidia.

APU:erna är dataflödesprocessorer (stream processors) det vill säga optimerade för att tugga långa strömmar av data steg för steg genom samma sekvens av operationer.

Om vi antar att APUerna kan utföra fyra operationer parallellt och en operation per klockcykel, ger detta potentiellt 128 parallella operationer i en Cell med fyra PE:er gånger åtta APU:er. En klocka på 4,6 GHz skulle då ge en maxprestanda på 590 Gflops för en Cellprocessor.

Den som skriver programvara för en Cellprocessor skapar kod för två olika processorer, dels för Powerprocessorerna och dels för APU:erna, som exekverar lokala program.

Programmeringen är snarast ett logistiskt problem. Data och program ska först distribueras till PE:erna och sedan till APU:erna. Programmerarnas jobb är att organisera flödet och algoritmerna så alla APU:erna har fullt att göra hela tiden.

Jan Tångring
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)