JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Trådlös USB för automation
Konkurrerar med Zigbee i enklare nät

Cypress prisbelönta teknik WirelessUSB har tack vare ett nytt protokoll gått ett steg närmare en riktig nätverksteknik. Och en ny marknad: sensornät och hemautomation. Därmed krockar tekniken med Zigbee, men blir enligt Cypress billigare på systemnivå.
Cypress är kungen av styrkretsar för USB, och därför var det knappast någon överraskning när företaget lanserade WirelessUSB för trådlös förbindning av periferienheter till datorer. WirelessUSB är liksom Zigbee, Bluetooth och WiFi en 2,4 GHz-teknik, men med den låga överföringshastigheten 62,5 kbit/s. Räckvidden är 50 m.

- Det är mer av en kabelersättare, inte en nätverksteknik. Vi vill hålla det enkelt, förklarar Chris Jones, tekniker på Cypress.

Med WirelessUSB N:1 tar dock tekniken ett steg närmare nätverket och blir en multipunkt-till-punkt-teknik. Detta för att Cypress vill expandera från tangentbord och möss till industri och hemautomation, till exempel brandvarnare och andra sensorer.

Enlare än Zigbee
Då är Cypress teknik direkt inne och konkurrerar med Zigbee-standarden. Skillnaden är att WirelessUSB har ett ännu enklare radioprotokoll, med lägre datahastighet och strikt stjärntopologi. Det ryms på 4 kB, till skillnad från Zigbees 32 kB.

- WirelessUSB fungerar med en enkel 8-bitars styrkrets. Radiodelen kanske inte blir billigare än för Zigbee, men systemet som helhet blir mycket billigare, hävdar Chris Jones.

Zigbee har fördelen att vara en branschstandard, medan WirelessUSB är företagsspecifik. För att locka industrikunder har Cypress även sett till att få Atmel som andraleverantör av tekniken.

Cypress är noggrann med att stämpla TM överallt där WirelessUSB nämns. Orsaken är att det finns ett konkurrerande varumärke, Wireless USB (notera mellanslaget mellan Wireless och USB) som ägs av Intel. Intel tänker använda denna etikett på den kommande UWB-standarden, en teknik som i sig inte konkurrerar med Cypress teknik.

- De två teknikerna kompletterar varandra. Men när UWB får sitt genombrott kan det här orsaka förvirring. Det är inte en situation vi är glada över, och vi för samtal med Intel om saken, säger Chris Jones.

Elias Nordling
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)