JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svensk Bluetooth når 2.0
Infineons Bluetoothkrets klarar 3 Mbit/s och har lägre strömförbrukning

Nu lanserar även Infineon en Bluetoothkrets för version 2.0 av standarden. Bluemoon är konstruerad av Sverigekontoret och är specialiserad för mobiltelefoner. Kretsen är svenska Infineons största projekt hittills.
När Bluetooth nu kommer i version 2.0 har fältet av kretstillverkare glesnat till något halvdussin, men Infineon är en av dem. Bluemoon heter företagets nya Bluetoothkrets, och den är konstruerad i Sverige.

Tidigare har bland andra RF Micro Devices och Cambridge Silicon Radio lanserat kretsar för Bluetooth 2.0, men enligt Erik Bjärnulf som lett projektet på Infineon spelar timingen inte så stor roll.

- Det är interoperabilitetsträffarna som styr takten inom Bluetooth. Vid den senaste träffen i november testade vi kretsarna. Nästa test äger rum vecka 7, och det är första tillfället då Bluetooth 2.0 testas på systemnivå. Det är först efter det som efterfrågan på kretsar kommer att ta fart.

Blyfri
Kretsen är tillverkad i en 0,13 (MIKRO)m-process och mäter 5 x 5 mm. Den är blyfri, och behöver bara sex externa komponenter för att fungera. Kretsen är optimerad för användning i mobiltelefoner, vilket ställer extra höga krav på miniatyrisering och störsäkerhet. Den främsta nyheten i Bluetooth 2.0-standarden är Enhanced Data Rate (EDR), som kan ge datahastigheter på 3 Mbit/s.

- För vanliga tillämpningar som headset tror jag att den minskade strömförbrukningen gör att Bluetooth 2.0 kommer att slå igenom. Den högre datahastigheten gör ju att radion behöver vara igång mycket kortare tid, påpekar Erik Bjärnulf.

Bluetooth SIG har lovat att nästa Bluetoothstandard ska vara ett mindre steg, som främst kräver förändringar i programvara.

- 2.0 innebar en helt ny radioarkitektur jämfört med Bluetooth 1.2. Det var svettigt för konstruktörerna, säger Erik Bjärnulf.

Elias Nordling
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)